Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.9.2007 / Landsbygdens Folk
Avvecklade mjölkkvoter sänker Finlands mjölkproduktion
Flera EU-länder kräver att kvotsystemet för mjölk ska avskaffas. Finland hör till de länder som vill bibehålla kvoterna, och inte utan orsak. Finlands mjölkproduktion skulle minska betydligt om kvoterna avvecklas, uppger forskningscentralen för jordbruk MTT.
Världsmarknadspriset för mjölkprodukter har stigit betydligt under de senaste månaderna. Samtidigt har foderkostnaderna stigit med tiotals procent. Många aktörer inom den europeiska mjölksektorn har därför krävt utvidgade mjölkkvoter eller en avskaffning av kvoterna. En avveckling av kvotsystemet skulle bli en av de största förändringarna på flera årtionden inom den europeiska jordbrukspolitiken. En avveckling skulle bidra till sänkta priser för mjölkprodukter, eftersom produktionen skulle öka snabbare än utbudet.
Enligt MTT skulle mjölkproduktionen utvidgas betydligt på områden med låga enhetskostnader. I mindre gynnade områden som Finland, skulle produktionen däremot minska. Enligt undersökningar kan avvecklingen av kvotsystemet medföra stora regionala förskjutningar i EU:s mjölkproduktion. Forskarna utgår från att mjölkproduktionen skulle öka med mellan en och tio procent medan producentpriset sjunker med 10 till 30 procent.
Produktionen skulle öka i Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Danmark och i de nya EU-länderna. Smör- och mjölkpulverpriserna skulle sannolikt sjunka mer än priserna för ost och färskprodukter.
En avskaffning av mjölkkvoterna skulle öka mjölkproduktionens beroende av de internationella marknaderna. Detta skulle skärpa konkurrensen på EU:s inre marknad och öka den finländska importen av mjölkprodukter. Priserna på förädlade mjölkprodukter och råmjölk skulle sjunka, och därmed också produktionens lönsamhet.
Enligt en internationell gårdsjämförelse skulle en sänkning av mjölkpriset med 15-25 procent (2006 års nivå) betydligt försvaga gårdarnas ekonomiska resultat i samtliga EU-länder. Försäljningsinkomsterna skulle inte ens på stora gårdar täcka de rörliga kostnaderna.
I Finland skulle en sänkning av mjölklikviden med 10 procent minska 2007 års företagarinkomst på 28.600 euro (enligt lantbrukets bokföringsstatistik) med 20 procent, eller närmare 6.000 euro. En sänkning av mjölkpriset med 20 procent skulle följaktligen sänka företagarinkomsten med 41 procent, eller 12.000 euro.
Enligt det mest sannolika marknadsscenariot, där priset för mjölkprodukter i EU sjunker med upp till 15 procent, skulle den finländska mjölkproduktionen minska med 10 procent. Produktionen skulle förbli tillräcklig för att täcka konsumtionen inom de flesta produktområden. I norra Finland skulle mjölkproduktionen däremot minska med 26 procent och i södra Finland med 16 procent. I stället skulle produktionen koncentreras till de starka mjölkregionerna i Österbotten och norra Savolax.
Enligt det värsta tänkbara scenariot kan Finlands mjölkproduktion minska med 30 procent. Mjölkpriset skulle inte sjunka lika kraftigt som i andra EU-länder. Prissänkningen skulle hålla sig mellan 5-15 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab