Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
21.9.2007 / Landsbygdens Folk
Prishöjningarna bör komma hela jordbruket tillgodo anser SLC
Den gynnsamma prisutvecklingen som en del sektorer inom jordbruket upplever just nu bör komma hela näringen till del, anser SLC:s förbundsstyrelse. Därför måste handeln inse sitt ansvar och föra en prispolitik som tryggar en fortsatt inhemsk produktion av råvaror för livsmedelsindustrin.
Det är hela husdjursproduktionen men i synnerhet den enmagade sektorn som kommit i en svår situation just nu eftersom det inte varit möjligt att kompensera de förhöjda priserna på foderspannmål med motsvarande höjningar för svinkött, ägg och slaktfjäderfä.
SLC-styrelsen fruktar att den situationen kan leda till en betydande minskning av exempelvis slaktsvin, vilket i så fall innebär att smågrisproducenterna blir utan avsättning för smågrisar. En sådan situation kan på längre sikt urholka tillgången till inhemskt svinkött.
SLC:s styrelse konstaterar vidare att handeln under en längre period har ökat sin andel av prisbildningen på livsmedel betydligt på jordbrukarnas bekostnad.
- Därför är det nu handeln som står i turen att komma tillmötes med prishöjningar i de föregående leden, säger SLC:s styrelse. Att hålla igen på priserna med hänvisning till att man står på konsumenternas sida är rena hyckleriet.
Vidare hänvisar SLC-styret till att den finländska foderindustrin har hållit sig med höga priser trots att till exempel producentpriserna för foderkorn fram tills nu har legat på en mycket låg nivå.
Vad gäller de sektorer som med hjälp av marknadsläget håller på att arbeta sig upp ur en mångårig svacka - det gäller närmast växtodlingen - konstaterar SLC:s styrelse att vi fortfarande släpar efter prisnivåerna inom EU. Samtidigt vill styrelsen lyfta ett varningens finger:
- Den högkonjunktur för vissa råvaror som vi just nu är inne i får inte leda till att kostnadsnivån stiger överlag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab