Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
14.9.2007 / Landsbygdens Folk
Ouppmärksam odlare kan bli utan pensionsskydd vid en bolagisering
En bolagisering kan i värsta fall betyda att jordbrukaren inte har något pensionsskydd alls - förutom folkpensionsförsäkringen. - Man kan faktiskt ramla mellan lantbrukarpensionsförsäkringen och företagarpensionsförsäkringen, säger Leena Vehkomäki vid LPA.
Jordbrukare som överväger att bilda aktiebolag ska därför ta noga reda på vilka konsekvenser bolagiseringen får, och helst diskutera detaljerna med en försäkringsexpert. Före bolagiseringen.
Överväger man som jordbrukare att grunda ett aktiebolag är den första och viktigaste frågan:
- Vilken är nyttan med ett aktiebolag?
Utvecklingschef Ari Enroth vid LPA säger att det finns många fall där ett aktiebolag är ett bra alternativ. Ett är, om man äger ett väldigt stort och lönsamt jordbruk. Då kan man förtjäna på att ta ut sin lön i form av dividender. Kapitalbeskattningen är som känt lindrigare än inkomstbeskattningen i vårt land.
Får man stora inkomster från en annan källa, kan det också löna sig att kalkylera med aktiebolagsalternativet.
Man kan också skydda sin egendom genom att bilda aktiebolag. I ett aktiebolag riskerar man bara insatskapitalet. Men i det fall att bolaget har stora lån och odlarens privata egendom fungerar som säkerhet, är ens privata egendom naturligtvis oskyddad.
Vill man inte åka ut ur lantbrukarnas pensionsförsäkring LFÖPL ska man ta extra noga reda på vilka villkor som ska uppfyllas i ett aktiebolag. Det finns bl.a. den risken att myndigheterna börjar klassa jordbrukaren som "vanlig" företagare. Då är det företagarnas pensionsförsäkring FöPL som gäller. Där är försäkringsavgiften högre än i LFÖPL. Dessutom går jordbrukaren miste om sin semesterrätt. Möjligheten att få avbytare ryker, med andra ord.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab