|
7.9.2007 / Landsbygdens Folk
Förbindelsebåt kan bli dyrare - också för skärgårdsborna
Statsbudgeten innehåller för första gången på länge ett anslag som borde räcka till för skärgårdstrafiken. Men användarna kommer att få betala mera för resorna - kanske mycket mera, för nu vill skattemyndigheterna momsbelägga biljetter och fraktavgifter. Och alla skall betala, också de fast bosatta.
Redan i budgeten aviseras en höjning av biljettpriserna med 25 procent för att täcka trafikens kostnader. Resor och frakt är har varit avgiftsfria för dem som är fast bosatta på öarna, men sommargästerna och övriga turister har betalat. Om biljetterna momsbeläggs så ifrågasätts också skärgårdsbornas befrielse från avgifter överhuvudtaget.
Höjningen av biljettpriset med 25 procent var ett krav från finansministeriet, inte ett förslag från Sjöfartsverket. Men dessutom har Nylands skatteverk beslutat att avgifterna är momspliktiga.
Momsen på persontrafik i Finland är 8 procent och momsen på de flesta övriga tjänster så som frakt 22 procent. Hur mycket mera var och en skall betala beror alltså på vilket slags avgifter man betalat hittills.
Om momsen läggs ovanpå förhöjningen på 25 procent kan det bli 40-45 procent dyrare att ta sig ut till stugan i skärgården med bilen på färjan. Men värre är att Nylands skatteverks resonemang innebär att de fast bosatta skärgårdsbornas gratis transporter och biljetter är i fara. Skatteverket anser nämligen att det är kommersiell verksamhet, inte statlig service.
Enligt Sjöfartsverket är det orimligt att anse att en verksamhet som bara till omkring fem procent täcks med användaravgifter är kommersiell. Verket har därför överklagat skatteverkets utslag till Helsingfors förvaltningsdomstol.
Parterna väntar sig att domstolen försöker avgöra ärendet inom det här året för att ha det klart då nästa skatteår börjar. Men det står klart att den part som förlorar i Helsingfors förvaltningsdomstol kommer att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Någon moms på biljetterna från början av nästa år blir det därför inte, men möjligtvis senare.
|
|