Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
7.9.2007 / Landsbygdens Folk
CAP-mellanöversynen läggs fram i november
Tidtabellen för den kommande mellanöversynen av EU:s jordbrukspolitik är färdig. EU-kommissionens utkast ska läggas fram i offentligheten den 20 november. Men redan i september ska pappret diskuteras internt inom EU-kommissionen.
Förslaget till mellanöversyn, eller "hälsokontroll" som agrarkommissionär Mariann Fischer Boel föredrar att tala om, tar sikte på att avlägsna onödig barlast i lagstiftningen. Skönhetsfel från den stora jordbruksreformen ska rättas till. Tjänstemän i Fischer Boels stab försöker dämpa både förväntningar och oro inför mellanöversynen. Kommissionen vill inte att hälsokontrollen ska tolkas som ett försök att driva igenom nya reformer köksvägen.
Producentorganisationerna är misstrogna, och inte helt utan orsak. Förre agrarkommissionären Franz Fischler marknadsförde till en början 2002 års stora agrarreform som en "mellanöversyn" av jordbrukspolitiken.
Nu handlar det emellertid om att städa bland de åtgärder som fattades i samband med denna agrarreform, understryker Fischer Boel. Målet är en effektivare, slankare och mer marknadsorienterad jordbrukspolitik.
De flesta ingredienser är kända sedan tidigare. Kommissionen har redan börjat med att förenkla EU:s jordbrukspolitik. Överflödiga regler avskaffas och jordbrukspolitiken samlas i en enda marknadsordning. Den obligatoriska trädan, produktionskopplade direktstöd och stödet för energigrödor väntas försvinna under de närmaste åren. Det bör också bli aktuellt att dryfta en ny modell för beräkningen av stödrätter för tiden efter 2013.
Kommissionen vill stärka landsbygdsstöden på gårdsstödens bekostnad. Målet är att höja den obligatoriska moduleringen med en procent per år under perioden 2009 till 2013. I slutet av perioden skulle tio procent av gårdsstöden omfördelas till jordbruksstöd mot fem procent i dag.
Inskränkningar i spannmålsinterventionen hör också till de områden som hårdgranskas i Bryssel. Slutligen ska mjölkkvoterna genomgå en stegvis höjning innan hela kvotsystemet sannolikt avskaffas år 2015.
För de interna förhandlingarna i Bryssel har kommissionen reserverat två månader, varvid Fischer Boel måste jämka samman de olika åsikterna. Slutligen ska också medlemsländerna och EU-parlamentet acceptera förslaget. Förslagen till förändringar på längre sikt väntas bli rätt allmänt hållna. Kommissionen vill i första hand pejla medlemsländernas reaktioner och syn på jordbrukspolitikens utformning för tiden efter år 2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab