Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
31.8.2007 / Landsbygdens Folk
Lehtomäki vill begränsa jordbrukens utsläpp
Det finska jordbruket är den största boven då det kommer till de föroreningar som Finland släpper ut i Östersjön. Det anser miljöminister Paula Lehtomäki som i veckan varit värd för de nordiska miljöministrarna som samlats i Haiko i Borgå.
Minister Lehtomäki uttalade sig tidigare i veckan i tidningen Turun Sanomat om sin oro över de föroreningar det finska jordbruket släpper ut i Östersjön. Hon föreslog att man som den mest extrema åtgärden skulle förbjuda produktion på de åkrar som förorenar mest och ligger invid vattendrag.
Enligt minister Lehtomäki står tjugo procent av Finlands åkrar för 80 procent av föroreningarna som rinner ut. Men att man helt och hållet skall sluta odla i södra Finland menar hon inte.
- Jag vill att man koncentrerar sig på de åkrar som förorenar mest och som finns på för vattendrag känsliga områden. Det är här som resurser borde läggas in för att få ner utsläppen. Olika åkrar förorenar olika och vi måste koncentrera oss på de som finns på känsliga ställen.
Minister Lehtomäki ger som förslag på förbättring att man odlar växter som binder näringen samt att man ser till att systemet med skyddszoner verkligen fungerar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab