Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
31.8.2007 / Landsbygdens Folk
Mats Nylund hoppas på lagändring i gårdsstödet
- Det är bra att man från jord- och skogsbruksministeriet kommer med förslaget till en lagändring, säger riksdagsman Mats Nylund (sfp) om paragraf 20 i gårdsstödslagen. Nu tycker jag vi ska gå in för en pragmatisk linje.
Förra veckan enades statsrådet om att avge en proposition där det tredje och fjärde momentet i paragraf 20 slopas. Propositionen, som beretts av jord- och skogsbruksministeriet, är på väg till remissbehandling i jord- och skogsbruksutskottet där Mats Nylund är medlem.
Innehållet i de aktuella momenten går ut på att en stödrättighet som har beviljats en arrendator enligt ett arrendeavtal uppgjort före 1 augusti 2005 övergår till utarrenderaren när arrendeavtalet gått ut - detta ifall inte parterna har kommit överens om något annat. Ifall det handlar om en stödrättighet med tilläggsdelar ska utarrenderaren i så fall ersätta arrendatorn med tilläggsdelen.
EU-kommissionen har emellertid anmärkt på att hela principen i paragraf 20 är i strid med den europeiska gemenskapens regelverk. Finland har förhandlat med kommissionen i frågan, men inte vunnit gehör. Ifall vi inte ändrar lagstiftningen kan det alltså bli fråga om att kommissionen inleder ett överträdelseförfarande mot Finland.
- Jag har den uppfattningen att vi redan från början borde ha följt EU:s spelregler, säger Mats Nylund till LF. Inte heller tidigare har ju stödet betalats ut på basen av ägande utan det har alltid utbetalats till de aktiva producenter, oberoende av om vi arrenderar marken eller äger den.
Mats Nylund hänvisar vidare till att parterna kan avtala om villkoren:
- Jag har nog den uppfattningen att man har följt SLC:s råd och gjort avtal enligt dem. Så har jag också själv gjort med de kontrakt jag har.
- Jag hoppas nu förslaget ska gå igenom, så att vi kan komma vidare, eftersom vi i annat fall riskerar att leva i osäkerhet i flera år. Jord- och skogsbruksministeriet har kommit fram till att den lag vi har inte kommer att hålla i en domstolsprocess i gemenskapen.
- En annan orsak till att vi bör ändra lagen är tilläggsdelen. Systemet med ersättning av tilläggsdelarna i den nuvarande lagen var enda möjligheten att skapa rättvisa, men det blir krångligt att förverkliga. Det här är inget litet bekymmer, drygt hälften av stödrätterna på C-området har till exempel tilläggsdelar. Jag hoppas verkligen att vi kan vara pragmatiska den här gången.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab