Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
31.8.2007 / Landsbygdens Folk
EU-bönderna får mer betalt för sin mjölk
Den globala efterfrågan på mjölk och mjölkprodukter fortsätter att öka och mjölkpriset förblir högt, framgår av en utredning från det amerikanska jordbruksministeriet. Mjölklikviderna till EU:s bönder börjar långsamt röra sig uppåt, men snabbast har producentpriserna stigit i USA och Nya Zeeland.
Enligt den nyaste prisjämförelsen från den nederländska producentorganisationen LTO Nederland har producentpriset för mjölk i genomsnitt stigit med 1,90 cent under perioden juni 2006 till juni 2007.
Medelpriset i EU steg under de senaste tolv månaderna från 26,08 cent per kg till 27,98 cent i juni 2007. Det motsvarar en höjning med 7,4 procent.
Enligt LTO har samtliga mejerikoncerner höjt sina mjölkpriser. Den största prisstegringen noteras i Irland, där producentpriserna inte har varit så höga sedan 1999. Flera EU-koncerner har redan aviserat nya höjningar av producentpriset.
Mjölkproducenterna i USA och Nya Zeeland är emellertid de största vinnarna i LTO-prisjämförelsen. Nya Zeeland-koncernen Fonterra har under samma period höjt producentpriset från 15,43 cent till 23,72 cent per kg. I USA steg priset från 22,16 cent till 36,6 cent.
Det amerikanska jordbruksministeriet USDA tror att den globala konsumtionen av färskmjölk detta år ska stiga med tre procent. Samtidigt ökar konsumtionen av smör med sex procent och konsumtionen av helmjölkpulver med sju procent.
Prognosen skulle tyda på att mjölkpriset fortsätter att hållas på en hög nivå, jämfört med tidigare år.
Den ovanligt snabba prisstegringen på mjölkprodukter beror på en snabbt ökande efterfrågan i tröskelländer som Kina, Brasilien, Ryssland, Indien och talrika sydostasiatiska länder, där mjölk tidigare har spelat en underordnad roll.
Konsumtionen av mjölk har därutöver stimulerats genom att regeringarna har infört skolmjölksprogram. I Mellanöstern har de stigande oljepriserna förbättrat köpkraften hos befolkningen, vilket indirekt har satt fart på konsumtionen.
EU är världens största mjölkproducent med en stagnerande produktion. Det nuvarande kvotsystemet lämnar inget spelrum för snabba produktionsökningar.
Samtidigt stiger efterfrågan på mjölk också i EU, vilket naggar exporten i kanterna, konstaterar den tyska marknadscentralen ZMP.
ZMP tror, i likhet med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, att priset för mjölkprodukterna stannar på en hög nivå ett bra tag till. En förutsättning är att världsekonomin fortsätter att växa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab