|
24.8.2007 / Landsbygdens Folk
Råvaruexperter tror på fortsatta prisstegringar
Priserna för jordbruksprodukter, särskilt spannmål, fortsätter att stiga åtminstone fram till år 2009. Det menar ledande råvaruexperter. Flera strukturella förändringar pressar fram fortsatta prisstegringar, som ytterligare eldas under av spekulanter.
Jämfört med de enorma prisstegringarna för energi och industrimetaller är jordbrukets råvaror ännu förhållandevis billiga jämfört med andra råvaror, anser Michael Lewis som leder Deutsche Banks avdelning för råvaruforskning i London.
Enligt Lewis har priset på majs och vete en marginal på 200 procent uppåt. Han tror inte att prisspiralen kommer att brytas inom en nära framtid.
Jordbruksprodukternas priser började stiga redan senaste höst. Sedan dess har spannmål, mjölk och oljeväxter dominerat rubrikerna. De viktigaste orsakerna till prisstegringarna är dåliga skördar i stora delar av världen till följd av ovanlig torka eller häftiga regn. Samtidigt förändras matvanorna i många stora länder, inte minst Kina. Globalt sett ökar konsumtionen mer än produktionen.
En annan strukturell orsak är de snabba och omfattande investeringarna i bioenergi på olika håll i världen. USA och EU försöker bli oberoende av importolja och satsar på inhemsk energi med oljeväxter eller spannmål som råvara.
Inom livsmedelssektorn och framför allt spannmålshandeln pågår historiens längsta prisuppgång. Priserna kommer sannolikt att fortsätta stiga åtminstone fram till början av år 2009, förutspår Lewis.
Utvecklingen på råvarumarknaderna förefaller att stöda resonemanget. Experterna råder investerare att placera i vete, majs eller socker, som till och med bedöms vara säkrare än guld.
Boomen på jordbruksmarknaderna har lockat en stor mängd spekulanter. Sedan i våras investerar så kallade hedgefonder miljarder dollar i jordbruksprodukter. Denna spekulation bidrar till att driva upp priserna då varje fondmanager strävar till att sälja kontrakt med högsta möjliga vinst.
Enligt den tyska producentorganisationen DBV:s beräkningar kan jordbrukarna profitera på de stigande priserna. Inkomsten stiger med mellan fem och tio procent. Men som vanligt lägger handeln vantarna på det mesta av prishöjningen.
En prisstegring i all oändlighet är emellertid inte självklar, varnar jordbruksexperten Franz Sinabell vid det ekonomiska forskningsinstitutet i Wien. Dagens attraktiva priser lockar många jordbrukare att investera i ökad produktion. Jordbruket reagerar inte genast, men småningom kan större skördar och ett växande utbud resultera i fallande priser.
En annan osäkerhetsfaktor är vädret. I år spekulerar placerarna i en dålig skörd. En gynnsam väderlek och en rekordskörd nästa år kan radikalt vända på steken. Då kan boomen plötsligt komma av sig, varnar Sinabell.
|
|