Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
24.8.2007 / Landsbygdens Folk
EU-placerare köper upp jordbruksmark i Argentina
Den gynnsamma prisutvecklingen på jordbruksprodukter har ökat efterfrågan på jordbruksmark. I stora jordbruksländer som Argentina köar amerikanska och europeiska placerare för att köpa jordbruksmark och priserna stiger.
Argentinska fastighetsmäklare berättar om en växande ström av förfrågningar från utlandet. Hektarpriserna har stigit med omkring tio procent i landets viktigaste jordbruksregioner - provinsen Buenos Aires, Córdoba, Santa Fe och Entre Rios.
En hektar åker kostar i medeltal 10.000 US-dollar, men i de sydöstra delarna av Córdoba har buden tidvis stigit till 12.000 dollar. Det framgår av en rundfrågning bland mäklare och agrarexperter som har företagits av tidningen La Nación.
Enligt konsultföretaget Compañia de Tierras (CAT) stiger jordbruksmarkens värde för sjätte året i följd. Enligt företagets chef Eduardo Fitz Gerald har det utländska intresset för köp av farmer ökat kännbart. Intressenter kommer från hela världen, men främst från USA, Frankrike och Storbritannien.
Vid konsultföretaget uppger man att europeiska investeringsfonder är på jakt efter stora jordbruksområden i Argentina. Fonderna söker helst stora, sammanhängande områden. En farm på 800 hektar betraktas ännu som småpotatis.
Som exempel nämns den irländska fonden Agroterra. Enligt La Nacion steg Agroterra in i Argentina för ett år sedan och förvaltar redan cirka 17.000 hektar i de västra delarna av provinsen Buenos Aires.
Brittiska och amerikanska placerare har nyligen investerat omkring 50 miljoner dollar i det argentinska jordbruksföretaget El Tejar. Företaget förfogar över drygt 180.000 hektar jordbruksmark i Argentina, Brasilien, Uruguay och Bolivia.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab