Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
24.8.2007 / Landsbygdens Folk
Bisarrt äppelkrig landar i WTO
En 86 år gammal äppeltvist mellan Nya Zeeland och Australien hotar att eskalera. Australien har sedan år 1921 hållit sina hamnar stängda för äpplen från Nya Zeeland, som nu har fått nog. Landets regering anmäler Australien inför WTO:s skiljepanel.
Enligt Nya Zeelands handelsminister Phil Goff lämnade Nya Zeeland på måndagen in ett klagomål till WTO i Genève. Men hans australiensiske kollega Warren Truss försäkrade att regeringen i Sydney kommer att kämpa till det bittra slutet.
De båda länderna har ett omfattande frihandelsavtal sedan 26 år och förhållandet mellan länderna betecknas som mycket gott. Men nu förefaller positionerna att vara låsta till ytterlighet.
Den häftiga tvisten går tillbaka till år 1921, då Australien förbjöd införseln av äpplen från Nya Zeeland. Anledningen var förekomsten av växtsjukdomen päronpest i grannlandets äppelplantager.
Australien är fritt från päronpest och fruktar att sjukdomen ska komma in i landet genom importerade äpplen. Nya Zeeland argumenterar att äppelpest inte kan överföras via mogna äpplen.
Nya Zeeland hoppas på draghjälp av ett motsvarande fall där USA klagade mot Japan, som också har stoppat importen av äpplen från länder med päronpest.
Nya Zeeland har aktivt bidragit med stöd till USA, men WTO:s kvarnar mal långsamt. USA vann visserligen tvisten år 2003, men har fortfarande inte exporterat ett enda äppel till Japan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab