Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
24.8.2007 / Landsbygdens Folk
Ogräs sprider sig från kumminodlingar
Ogräs som sprider sig från kumminodlingar har blivit ett problem i Närpes.
- Det här är ett problem som är större än flyghavren för oss. Tistlarna är värst, men gråbo är ett ogräs som blir mer och mer allmänt. Innan man började med kumminodlingar i Närpes hade vi inte alls några problem med de här ogräsen.
Det här säger Martin Westerberg som är ordförande i Yttermark ÖSP-avdelning och medlem av ÖSP:s styrelse. Både Westerberg och landsbygdsnämndens ordförande Albin Stenback har fått motta många klagomål från grannar till kumminodlingar.
Klagomålen kommer både från ekoodlare och utsädesodlare samt från folk som bor granne med dåligt skötta kumminodlingar. Klagomålen handlar alla om samma sak: Ogräset sprider sig till grannens åker eller gård.
- För utsädesodlare och ekoodlare kan det bli stora bekymmer av det här. Men jag vet också om vanliga spannmålsodlare som varit tvungna att träda extra eller sätta mera pengar i växtskydd för att få bort tistlar som spridits från grannodlingar, säger Martin Westerberg.
Albin Stenback påpekar att också kumminodlarna själva blir lidande av att inte hålla ogräset borta.
- Det finns fall där kumminodlare som blivit granskade av TE-centralens granskare fått en del av sina åkrar underkända för att det funnits för mycket ogräs på åkern. Det kan bli en dyr historia då en del av LFA-stödet och miljöstödet dras bort. Är det riktigt illa kan även en del av gårdsstödet dras bort. I värsta fall kan en odlare gå miste om stöden flera år framåt.
Förutom de slumpvisa granskningarna har även en del kumminodlare blivit granskade efter att de blivit anmälda av privatpersoner till TE-centralen.
Stenback och Westerberg påminner om tvärvillkoren där det sägs att man måste följa god odlingssed.
- Det blev värre sen gårdsstöden infördes. Jag tror att många fick för sig att själva odlingen inte var förknippat med något ansvar. Men alla som odlar med EU-stöd måste följa god odlingssed. Där ingår ogräsbekämpning, annars blir det avdrag i stöden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab