Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
24.8.2007 / Landsbygdens Folk
Stöd för utsädesproduktion av timotej krävs tillbaka
Stödtaket för utsädesproduktion av timotej överskreds senaste år i Finland på grund av den ökade produktionsarealen och goda skörden. Överskridningen leder till att stöd för utsädesproduktion av timotej måste återkrävas av producenterna i efterskott. Återkravet berör cirka 400 producenter som i övrigt beviljats utsädesstöd på rätta grunder.
I Finland uppgick stödtaket till 1,104 miljoner euro för 2006 års utsädesproduktion av timotej. Stödtaket har emellertid överskridits med cirka 760.000 euro. Överskridningen beror på att arealen för utsädesproduktion av timotej ökade avsevärt i Finland år 2006 jämfört med året innan. Då hektarskördarna dessutom var stora och utsädeskvaliteten god blev det många kilogram att fördela stödanslaget på.
För producenterna av timotejutsäde innebär överskridningen av stödtaket att de kommer att återkrävas på ungefär 0,22 euro per producerat kilogram. Siffran preciseras inom en snar framtid när de slutliga utbetalda beloppen blir klara. Det räntefria återkravet hänför sig till det på kilogram baserade stödet för timotej.
Av vissa producenter kommer det redan utbetalda utsädesstödet dock att återkrävas i sin helhet, eftersom stödet per kilogram efter minskningen inte överskrider det gårdsstöd som beviljats för arealen med timotej. Landsbygdsverket har sänt producenterna ett meddelande om återkravet. Senare kommer de att få ett brev för hörande och en anvisning om återkravet av kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab