Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
24.8.2007 / Landsbygdens Folk
Spannmålsskörden i full gång i hela landet
På odlingar som inte fått regn i södra och mellersta Finland har tröskandet löpt fort. Rågen är nästan tröskad i stora delar av landet. I södra Finland börjar tröskandet av höstvete vara nästan avslutat. Tröskandet av vårsäd torde denna vecka ordentligt komma i gång i hela landet, ifall vädret hålls torrt, skriver ProAgria Landsbygdscentralernas förbund i sin växtodlingsrapport.
Liggsäd och lokala regn hann inte försämra rågskördens kvalitet avsevärt. Skördens kvalitet uppskattas vara normal. Tillsvidare har den skörd som tröskats haft en brödsädduglighet på ca 90 procent.
Vid kustområden i södra Finland, i Nyland och mellersta Karelen har man hunnit tröska 80-90 procent av höstvetet. Den tröskade skörden duger till 70-90 procent som brödsäd. Även hektolitervikten 80 kg och falltalet 180-300 berättar om skördens goda kvalitet.
Tröskandet av tidigt flerradigt korn har påbörjats från söder till södra Österbotten. Av skörden har 10-30 procent tröskats. I södra Finland har redan de första havre- och vårveteskiftena tröskats. Tröskandet av vårsäd torde denna vecka komma i full gång i hela landet.
Vårsädesskörden uppskattas både till mängd och kvalitet bli normal eller något bättre i nästan hela landet. En förutsättning för god skörd är dock torrt väder till slutet av tröskningsperioden d.v.s. under de inkommande två veckorna.
Rågsådden uppskattas kunna börja denna och följande vecka i hela landet beroende på hur tröskandet framskrider. Sådden av höstvete torde inledas i början av september. Rågarealen väntas förbli vid nuvarande areal eller öka lite. Speciellt i östra Finland och mellersta Österbotten finns det intresse för att utöka odlingsarealen för höstvete.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab