Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
17.8.2007 / Landsbygdens Folk
Nyländska producenter uppvaktade minister Anttila
De nyländska producentförbunden understryker att det inte finns någon som helst prutmån i förhandlingarna med EU-kommissionen om det finländska förslaget till 141-stöd. Det kom fram i det budskap som NSP tillsammans med MTK Uusimaa i måndags överlämnade till jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c).
Förbunden påminner även om att det måste finnas tillräckliga medel i statsbudgeten för att kunna betala ut 141-stödet.
I sitt budskap anser förbunden att osäkerheten kring det nationella stödet till södra Finland samt de låga taken för betalningsfullmakten för djurstöden och skillnaderna i stödsystemet försvårar en långsiktig verksamhet, exempelvis när det gäller investeringar och generationsväxlingar.
Både den nationella finansieringen och EU:s finansiering måste riktas rättvist till hela landet och till olika produktionsgrenar, säger NSP och MTK Uusimaa, som också påpekar att så stor en del av jordbruksstödet som möjligt bör vara kopplad till produktionen.
- Man löser inte lönsamhetsproblemen inom husdjurs och växthusproduktionen med investerings-, miljö-, eller hektarstöd heter det i budskapet. Inom växtodlingen behövs det full kompensation för upphörandet av miljöstödets nationella tilläggsdel, kräver de nyländska producentförbunden som också påminner om att regeringen har lovat att jobba för en stigande inkomstutveckling för jordbrukarbefolkningen.
Den föreslagna höjningen av energiskatten förorsakar däremot såväl direkta som indirekta kostnadsökningar för jordbruket. Återbäringen av energiskatten till jordbrukarna måste därför genast förverkligas till fullo.
Med hänvisning till det nya miljöstödet påpekar producenterna vidare att det finns stora brister i jordbrukarnas rättsskydd.
- Förslag och villkor i avtalen bör vara färdigt utarbetade när jordbrukarna måste binda sig vid dem.
De nyländska producenterna överräckte dessutom ett diagram som visar att inkomsterna har utvecklats negativt för jordbruket i Egentliga Finland och i Nyland under perioden 1994-2003, medan utvecklingen har varit positiv i andra delar av landet.
Minister Anttila lovade att Finland kommer att hålla hårt på förslaget till 141-stöd: det bör gå igenom som sådant.
- Nu gäller det även att få garanti för att vi kan fortsätta med stödet, sade hon vidare. Den tidigare kommissionären Franz Fischlers tolkning av artikel 141 var att stödet är till för speciella svårigheter. Så länge vi kan påvisa sådana speciella svårigheter så ska vi alltså kunna ta i bruk stödet.
Diagrammet med den negativa inkomstutvecklingen i Egentliga Finland och Nyland kommenterade ministern med att det antagligen åtminstone delvis beror på att många jordbrukare i de här trakterna har inriktat sig på spannmål vars prisläge länge har varit ogynnsamt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab