|
17.8.2007 / Landsbygdens Folk
SLC förespråkar frivillig GMO-märkning
SLC förespråkar en frivillig märkning för livsmedel som framställts utan genmodifierat foder, medvetet om det inte är problemfritt.
SLC slår fast att det är viktigt också i fortsättning att producenten har möjlighet att välja om man använder foder framställt på genmodifierat eller konventionellt odlade grödor helt i enlighet med existerande gemenskapslagstiftning. SLC ställer sig tveksamt till kraven på en obligatorisk märkning av livsmedelsprodukter som framställts med genmodifierat foder.
Ett obligatoriskt märkningskrav i Finland skulle försätta inhemsk och utländskt kött i olika ställning i.o.m. att en märkning enligt existerande lagstiftning inte kan krävas av utländskt kött. Frågan har aktualiserats när endel inhemska köttbolag meddelat att de godkänner användningen av genmodifierat foder inom den finländska köttproduktionen.
När det gäller märkning av livsmedel som producerats med genmodifierat foder finns det inga som helst vetenskapliga belägg för att slutprodukterna t.ex. kött, mjölk och ägg på något sätt skulle skilja sig från varandra beroende på om man använder genmodifierat foder i förhållande till konventionellt odlat foder.
Detta är orsaken till att märkningskravet, när gemenskapslagstiftningen fastslogs 2003, utelämnats från lagstiftningen. Genmodifierad fodersoja har genomgått en omfattande vetenskaplig undersökning och utvärdering alltsedan den tagits i bruk. Genmodifierad soja för foderändamål har varit godkänd inom EU sedan mitten på 1990-talet. En nyutvärdering av riskerna genomfördes av EU:s livsmedelssäkerhetsverk, EFSA (European Food and Safety Authority) senast 2003 där den igen konstaterades säker för konsumenterna.
SLC konstaterar att gentekniken är en växtförädlingsteknik bland andra tekniker, men att den måste noggrant utvärderas från fall till fall. Vi skall inte glömma att det är bland annat växtförädlingen som har lagt grunden till många av framstegen inom jordbruket. SLC förespråkar försiktighetsprincipen i ibruktagande av gentekniken inom livsmedelsproduktionen. Det är viktigt att bibehålla möjligheterna för både producenter och konsumenter att välja mellan olika produktionssätt för livsmedel.
|
|