Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
17.8.2007 / Landsbygdens Folk
EU-exporten av nötkött sjönk med en femtedel
EU:s produktion av nötkött fortsätter att minska. Under fjolåret sjönk exporten med hela 20 procent. Den viktigaste importören av nötkött från EU är Ryssland, med en andel på 63 procent av den europeiska exporten.
Enligt den tyska marknadscentralen ZMP ökade den europeiska nettoproduktionen lätt under fjolåret, efter flera års fortsatt nedgång. Den långvariga trenden går emellertid nedåt.
EU-kommissionen utgår i sina beräkningar från att EU-produktionen av nötkött kontinuerligt sjunker fram till år 2014. Enligt prognosen skulle EU-länderna då producera 7,6 miljoner ton nötkött mot 7,88 miljoner ton under 2006.
Under fjolåret konsumerades 8,5 miljoner ton nötkött i EU-länderna. Därmed uppgick konsumtionen till 17,3 kg per person.
Importen av nötkött från länder utanför EU minskade relativt kraftigt. Delvis beror detta på den temporära ökningen av unionens inhemska produktion, delvis på mul- och klövsjukan i Brasilien och den argentinska regeringens exportrestriktioner.
Brasilien förblev emellertid den klart viktigaste leverantören av importerat nötkött. Brasilien står för två tredjedelar av den totala importen. Nästviktigaste leverantör är Argentina och på tredje plats följer Uruguay.
EU-exporten av nötkött sjönk kraftigt och nådde endast 231.000 ton, en minskning med nästan 20 procent jämfört med år 2005. Den övervägande delen av exporten, 63 procent, gick till Ryssland.
Under detta år torde EU-produktionen av nötkött på nytt avta något. ZMP baserar sina kalkyler på att boskapsbeståndet i EU-25 uppgick till 84,8 miljoner djur, en minskning med cirka en procent jämfört med föregående år.
Också EU-kommissionen räknar med en nedgång i produktionen i storleksordningen 1,2 procent.
Produktionen sjunker särskilt i Irland, Tyskland och Storbritannien medan en lätt ökning beräknas för Spanien, Frankrike och Italien.
Under de följande sju åren fortsätter EU-produktionen av nötkött att minska. I sin färskaste marknadsrapport räknar kommissionen med ett underskott på 740.000 ton nötkött, som måste balanseras upp genom ökad import.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab