Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
17.8.2007 / Landsbygdens Folk
Mjölkpriset förblir högt tror USA-ministerium
Den kraftiga efterfrågeökningen på mjölk och mjölkprodukter fortsätter att pressa världsmarknadspriset uppåt. Det tror USA:s jordbruksministerium USDA i en analys av marknadsläget.
Priserna för mjölk, smör, mjölkpulver och ost håller sig på rekordnivåer. Enligt USDA torde den globala konsumtionen av färskmjölk detta år öka med 3,3 procent, till 167,87 miljoner ton. Konsumtionen av smör väntas öka med 6,2 procent.
För skummjölkspulver beräknar ministeriet med en global konsumtionsökning på 7,6 procent. För ost och fettfritt mjölkpulver räknar prognosmakarna med ett plus på 1,7 procent respektive 1,1 procent detta år.
En rekordstor konsumtionstillväxt noteras framför allt i Asien och Mellanöstern. I det rådande marknadsläget förmår produktionen inte hålla jämna steg med konsumtionen. Det är också svårt att utvidga produktionen på kort sikt.
I motsats till yrkesbröderna i andra delar av världen, är EU-producenternas möjligheter att svara på marknadens impulser synnerligen begränsad. Eftersom produktionen i EU ännu begränsas med kvoter, är det svårt att utvidga kapaciteten.
Stora lagerhållare som USA och EU har de senaste månaderna praktiskt taget sålt ut sina bestånd av smör och mjölkpulver. Resultatet är att varje tilläggsförbrukat ton omedelbart slår ut på marknadspriserna. Som exempel nämner USDA att noteringarna för fettfritt mjölkpulver har mer än fördubblats på ett år.
I Washington utgår man från att prisstegringarna långsamt kan börja bromsa konsumtionen. Men ministeriet räknar inte med att noteringarna varken detta år eller nästa år kommer att hamna ens i närheten av EU:s interventionsnivå eller USA-regeringens garantipriser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab