Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
17.8.2007 / Landsbygdens Folk
Ryska brödpriser ska stabiliseras med intervention
I Ryssland steg brödpriset med sju procent i juli och nu vill regeringen stabilisera marknaden genom spannmålsintervention. Men ekonomiska experter betvivlar att marknadsingreppet kommer att bita.
Rysslands handelsminister German Gref tillkännagav nyligen regeringens planer på en spannmålsintervention. Avsikten är att sänka priserna på spannmål, mjöl och bröd, som har stigit de senaste månaderna. Tidigare har president Vladimir Putin uppmanat jordbruksminister Alexej Gordejev att vidta åtgärder för att förhindra fortsatta prisstegringar.
Jordbruksministeriet har emellertid inte fastslagit någon tidpunkt för interventionen. Än så länge har man endast sammankallat en arbetsgrupp för att analysera situationen på marknaden.
Flera ryska marknadsexperter betvivlar nyttan av en intervention och representanter för spannmålshandeln ställer sig likaså skeptiska. Generaldirektören för det stora handelsföretaget Yugtranzitservice, Andrej Korobko, befarar negativa följder för exporthandeln med vete, om regeringen fullföljer sina planer.
Den ryska statsdumans talman Boris Gryslov har anmält sitt stöd för planerna. Han betonade nyligen att interventionen ska betraktas som en tillfällig tvångsåtgärd som understryker nödvändigheten av en långsiktig jordbrukspolitik.
Enligt Gryslov måste varje form av statlig inblandning i marknaden basera sig på en objektiv analys av situationen. Såväl jordbruk som konsumenter måste dra nytta av marknadsåtgärderna, sade Gryslov enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.
Gryslov hänvisade också till ett förestående utvecklingsprogram för jordbruket. Enligt programmet ska statliga medel till ett värde av 554 miljarder rubel, cirka 16 miljarder euro, ställas till jordbrukets förfogande fram till år 2012.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab