Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
13.8.2007 13:10:50 / SLC
Viktigt att man kommer överens med sina grannar

 

- I den globala konkurrensen är det viktigt att man kommer överens med sina grannar. Härmed är det viktigt at värna om och utveckla samarbetet mellan nordiska producent- och andelsorganisationer, framhåller MTK:s ordförade Michael Hornborg vid Nordiska Bondeorganisatinernas Centralråd NBC:s möte den 8. augusti i Jyväskylä.

 

Böndernas nordiska samarbete har långa traditioner och om några år firas NBC:s 75-års jubileum. Samarbetsformerna har under åren varierat. Dagens viktigaste samarbetsområden är enligt Hornborg, landbygdens och lantbrukets miljöfrågor – speciellt Östersjöfrågan – och den nordiska matkulturen.

 

”NBC utgör ett naturligt och sansat diskussionsforum för olika producentägda andelsföretag och- organisationer. Vid dessa tillfällen kan vi följa med utvecklingen i respektive land och konstatera vad vi har åstadkommit tillsammans, framhåller Marcus H. Borgström ordförande för Sällskapet Pellervo.

 

Borgström påminner om att andelsföretagen redan idag samarbetar flitigt över ländernas gränser mellan Danmark och Sverige och Sverige och Finland till exempel Atria, Arla Foods, HKscan mfl.

 

- Världen står inte stilla. På alla branscher sker det konsolideringar, koncentration och sammanslaningar av företag. Andelslagen är tvungna att  hänga med i utvecklingen och det nordiska samarbetet är en viktg del i uppbyggnaden av konkurrenskraften.

 

Torv till bioenergi

 

Handels- och industriminister Mauri Pekkarinen framförde vid mötet statsmaktens hälsning. Han hoppades på de nordiska ländernas stöd till Finlands ansrängningar att få torv godkänt som en förnybar energikälla för Kyotos vetenskapliga panel. Ministern konstaterade att man för tillfället mäter torvens utsläppsbelastning från företagens pipor, utan att ta hänsyn till att den använda torvarealen planteras med skog eller förvandlas till åkrar för odling av energigrödor.

 

Under NBC-mötets seminarium behandlas bland annat den nordiska matkulturen och andelsverksamheten i den globala konkurrensen. I arbetsgrupperna diskuteras företagandets roll iom landsbygdsutvecklingen, den gröna näringens framtid samt förstärkandet av ägarskapet i andelsverksamheten.

 

Under paneldiskussionen behandlas klimatförändringens inverkan på det nordiska lantbruket och de framtida möjligheterna för bioenergi från åkern. För NBC-mötet presenteras på torsdag även en rapport över böndernas Östersjö - samarbete.

 

Mötets program och material finns på http://www.mtk.fi/mtk/toiminta/nbc/fi_FI/nbc/

 

Tilläggsuppgifter:

Seppo Kallio, NBC generalsekreterare 040 751 1178

Bettina Selander, NBC sekreterare  040 775 6530

Leena  Packalen, MTK-information  040 553 7887

 

NBC i korthet

Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd, NBC är en nordisk organisation för producent- och andelsverksamhet. NBC har grundats år 1934. Till NBC hör sektororganisationer från fem nordiska länder; Centralförbundet för jord- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ja Sällskapet Pellervo (Finland), Lantbrukarnas Riksförbund LRF (Sverige), Norges Bondelag och Norsk Landbrukssamvirke (Norge), Landbruksraadet (Danmark) samt Baendasamtök Islands (Island).

NBC leds av ett Presidium som sammanträder en gång per år. Det organisatoriska arbetet sköts av NBC utskott som utgörs av 1-2 representanter från varje medlemsland. Utskottet sammanträder 4-5 gånger per år. Organisationen behandlar i praktiken alla aktuella lantbrukspolitiska ärenden och fungerar som sektorns språkrör och koordinator i flera ärenden. Finlands tvååriga ordförandeskap och generalsekreterarskap i NBC löper ut vid mötet i Jyväskylä.

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab