Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
10.8.2007 / Landsbygdens Folk
Användningen av GMO-foder väcker protester
LSO Foods började i juni månad importera foder som innehåller genförändrad soja. Det så kallade GMO-fodret säljs till producenter som föder upp svin till företagets slakterier. LSO foods distribuerar kött till HK-ruokatalo och livsmedelsföretaget Järvi-Suomen portti.
Finlands naturskyddsförbund uppmanade i måndags till bojkott av de två företagens produkter. I en pressrelease anser naturskyddsförbundet att en hållbar lantbruksproduktion är möjlig utan genändrat foder och anser att detta är möjligt utan GMO-köttprodukter.
Livsmedelsindustrin svarade snabbt på naturskyddsförbundets bojkottutspel. Enligt dem är GMO-fodret ett måste för att säkra den framtida köttproduktionen i Finland. Foderkostnaderna har vuxit avsevärt och den inhemska köttindustrin måste hela tiden kämpa för att bevara sin konkurrenskraft.
- Jag har förstått att det bakom bojkottuppmaningen ligger unga idealisters strävanden, men är förvånad att en så seriös organisation som naturskyddsförbundet sluter upp bakom uppropet, säger Marcus H. Borgström från Östersundom gård. Han är styrelseordförande i HK Scan och själv svinproducent.
Borgström ser GMO-fodret som en komponent som skall göra livsmedlen billigare och han påpekar att Finland hör till de sista länderna i Europa som tar fodret i bruk.
I dag säljs köttprodukter över gränserna och Finland importerar redan en hel del kött av djur som är uppfödda med GMO-foder. Borgström tycker att det är litet väl häftiga verktyg som förbundet använder och frågar sig varför de först nu vaknat. Själv använder han det foder som står till buds och konstaterar att om man kan stoppa kostnadsutvecklingen bör man göra det.
En av svinproducenterna som inte använder GMO-foder är Tomas Långgård från Malax. Han är ordförande för SLC:s slaktutskott.
- Hittills har vi som använder djurfoder med GMO-fri soja inte fått något mervärde för våra produkter. Fodret är dyrare och redan för en uppfödare som levererar 2.300 svin per år kan användningen av GMO-foder betyda en inbesparing på cirka 1.500-2.000 euro årligen, säger han.
Långgård tror också att de flesta producenter på sikt kommer att gå över till fodret trots att det kan finnas en vilja bland dem att använda GMO-fritt foder.
- Jag skulle gärna använda GMO-fritt foder bara vi skulle få ett mervärde av det och få märkningarna att fungera ända ut till handeln.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab