|
10.8.2007 / Landsbygdens Folk
Spannmålspriserna väntas stiga till samma nivå som i Mellaneuropa
- Sitt tajt och ta det lugnt. Det är ingen idé att skynda med försäljningen av kvalitetsspannmål. Nu lönar det sig att vänta och se på vilken nivå priserna stabiliserar sig, säger Pro Agrias rådgivare, spannmålsodlaren Timo Jaakkola från Mouhijärvi.
Jaakkola, som är väl insatt i spannmålsmarknadens mekanismer, säger att odlarna åtminstone bör få samma pris för sina spannmål som kollegerna i Mellaneuropa. Odlarens transportkostnader ska då inte ingå i priset utan dem ska odlaren ha kompensation för.
I Tyskland har noteringarna på vete varit över 200 euro/ton. Maltkornet har rört sig kring 230 euro, men marknadspriset har inte stabiliserat sig ännu. Jaakkola håller inte för osannolikt att maltkornet går upp över 200 euro också hos oss. För maltkornets del finns det inte längre några buffertar som skulle utjämna priset.
- Interventionslagren är tomma på korn, så nu lever man från hand till mun.
Med rådande priser lönar det sig definitivt inte för industrin att importera spannmål, fortsätter Jaakkola. I rådande läge ser han ingen annan lösning än att hela marknadskedjan kommer att bli tvungen att göra prisjusteringar.
Han varnar för att matpriserna kommer att stiga, och tror inte att den utvecklingen stannar upp i första taget.
Att det är oroligt på prismarknaden syntes i Avenas priser den här veckan. Dagspriset på korn låg i måndags på 132 euro/ton i hamnstäderna Lovisa, Nådendal och Raumo. I onsdags hade priserna klivit till 140 i hamnstäderna. På de övriga noterade orterna var kornet 120 euro i måndags och 128 euro i onsdags.
Dagspriset på råg hade stigit från 172 till 180 euro och vår- samt höstvete från 143 till 150 euro. Dagspriset är det pris Avena erbjuder om man levererar sitt parti genast eller inom några veckor från det att avtalet har ingåtts.
Raisio offentliggjorde sina nya siffror för höstspannmålen i måndags. Hos dem är rågen nu 205 euro/ton och höstvetet 170 euro/ton.
Eero Nurminen, som ansvarar för uppköpssidan, säger att Raisio också kommer att titta på terminerna, och avser då gjorda avtal där köparen och säljaren redan tidigare i år överenskommit om ett pris för en given mängd.
- Ett avtal är visserligen ett avtal, säger han, men tillägger att som uppköpare måste man överlägga om det kanske finns utrymme för justeringar. Några närmare detaljer vill han däremot inte gå in på.
Timo Kajander på Agrimarket är ännu mer förtegen. Han ville inte den här veckan yppa någonting om Agrimarkets spannmålspriser, utan säger att man offentliggör sina "tankar och idéer" i början av nästa vecka.
|
|