Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
10.8.2007 / Landsbygdens Folk
Spannmålströskningen inleddes i fint väder
Förra veckans regn och blåst förorsakade mycket liggsäd i södra och mellersta Finland. Ifall det är torrt väder under tröskningsperioden är det fortfarande möjligt att både till mängden och kvaliteten få en normal spannmålsskörd oberoende av liggsäden, skriver ProAgria Landsbygdscentralernas förbund i sin växtodlingsrapport.
Tröskningen av höstspannmål och tidigt korn inleddes denna vecka. De lovande skördeutsikterna för råg ändrades förra veckan till osäkra p.g.a. regnet som förorsakade liggsäd. I rågen uppstod mest liggsäd i Birkaland, Satakunda, Tavastland och Nyland, där t.o.m. 60-80 procent av växtbestånden är liggsäd. I mellersta Österbotten och Kajanaland har under 10 procent av rågen lagt sig. På övriga områden i landet finns 20-40 procent liggsäd i växtbestånden.
Ifall det torra vädret fortsätter är det fortfarande möjligt att få en både till mängden och kvaliteten normal rågskörd. I Nyland, Satakunda och mellersta Finland uppskattas skördeutsikterna vara t.o.m. goda.
Höstvetet hölls bättre upprätt än rågen under regnen förra veckan. I Nyland och Tavastland blev 25-30 procent av höstvetet liggsäd och i Egentliga Finland 10 procent. I Egentliga Finland inleds tröskningen av höstvete denna vecka. I Nyland, Satakunda och Tavastland uppskattas tröskningen komma igång nästa vecka. Höstveteskörden väntas bli normal eller något bättre.
Av vårsäden led havren mest av regnen förra veckan. I Nyland, Egentliga Finland och Satakunda blev 40 procent av havren liggsäd, i Tavastland, mellersta Finland och södra Österbotten åter 25-35 procent.
Av kornet har 20-30 procent lagt sig i Egentliga Finland, Nyland, Tavastland, södra och norra Österbotten samt i mellersta Finland. I Nyland, Tavastland och södra Österbotten lade sig även vårvetet svårt, det finns 25-30 procent liggsäd.
Tröskandet av tidigt flerradigt korn inleds denna vecka i sydvästra Finland. I Nyland torde tröskandet inledas inom en vecka. Även i östra och mellersta Finland inleds tröskandet av kornväxtbestånd nästa vecka. Tröskandet av vårvete och havre torde inledas efter två veckor i södra Finland. Man uppskattar att det tröskas mest i månadsskiftet augusti-september.
Vårspannmålsskörden väntas bli normal eller t.o.m. något bättre än normalt i nästan hela landet. Förutsättningen för god skörd är dock att vädret hålls fint under tröskningsperioden. I Birkaland och Kajanaland ser foderkornskörden ut att bli sämre än normalt.
I Birkaland torde även maltkornskörden bli lägre än i medeltal. I Satakunda och Birkaland uppskattas kvaliteten på maltkornskörden bli svagare än i medeltal. Väderleksförhållanden har gynnat spridningen av bladfläcksjukdomar och rödmögel speciellt i frodiga vete- och kornväxtbestånd och därför är skörde- och kvalitetsförluster möjliga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab