Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
10.8.2007 / Landsbygdens Folk
SLC förutsätter avbytarsystem för pälsdjursuppfödare
De finlandssvenska producenterna är belåtna med att semesterrätten för lantbruksföretagarna förlängs med två dagar under den här regeringsperioden, säger SLC i ett brev till omsorgsminister Paula Risikko (saml). SLC hänvisar i övrigt till de förslag som arbetsgruppen för utveckling av avbytarsystemet lagt fram. Enligt redogörelsen om reviderade budgetramar för statsfinanserna för år 2008-2011 lovar statsrådet att arbetsgruppens förslag kommer att verkställas successivt.
- I regeringsprogrammet sägs att ett avbytarsystem för pälsdjursuppfödare, ska skapas, framhåller SLC i sitt brev till omsorgsministern och påminner om att en modell för hur systemet skulle förverkligas redan finns.
- Pälsdjursuppfödarnas bundenhet vid produktionen kan jämställas med husdjursproducenternas och bör därmed också ge möjlighet till avbytarhjälp, heter det i brevet.
SLC förutsätter att anslag för ett avbytarsystem för pälsdjursuppfödare ställs i första hand så att systemet kan börja tillämpas senast från början av 2009.
I det förslag till statsbudget för nästa år som kommer att behandlas i regeringens budgetria i slutet av månaden har finansministeriet förordat social- och hälsovårdsministeriets förslag om ett anslag på drygt 197 miljoner euro för avbytarverksamheten nästa år, en ökning med knappa 5 miljoner jämfört med årets budget. Tillägget gör det möjligt att förlänga semesterrätten från 24 till 25 dagar och rätt till vikariehjälp för deltagande i möten som förtroendevald, till exempel producentorganisationernas möten.
Något extra anslag för pälsdjursuppfödarnas semesterrätt innehåller ministeriernas förslag däremot inte. Enligt uppgifter i medierna finns det inom social- och hälsovårdsministeriet planer på att förverkliga ett system med 11 dagars semester för pälsdjursuppfödarna under 2010.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab