Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
10.8.2007 / Landsbygdens Folk
Brittiska farmare fruktar miljonförluster
Det senaste utbrottet av mul- och klövsjuka i Storbritannien kostar lantbruket 22 miljoner euro per vecka, enligt den brittiska producentorganisationen NFU:s beräkningar. EU-kommissionen har infört totalförbud för export av djur, kött och mjölkprodukter från Storbritannien.
De brittiska farmarna har inte glömt mardrömmen från år 2001, då mul- och klövsjukan rasade i landet under flera månader. Då måste tolv miljoner djur dödas. Denna gång försöker man stävja epidemin från första början innan den hinner sprida sig.
Mul- och klövsjuka upptäcktes senaste fredag på en gård i grevskapet Surrey i sydöstra England. Gårdens alla 220 djur måste omedelbart nödslaktas. En andra sjukdomshärd bekräftades på tisdagen i en annan besättning inom den skyddszon som hade inrättats omedelbart efter det första fallet.
Kort före LF:s pressläggning rapporterades om nödslakter på en tredje gård i samma område, på grund av misstänkt MKS.
Den brittiska regeringen stoppade redan på fredagen all export av klövdjur samt kött- och mjölkprodukter. Ett motsvarande EU-förbud gäller tillsvidare för Storbritannien utom Nordirland. Många andra länder, bland dem USA, Kanada, Ryssland och Japan stoppade exporten av boskap och livsmedel från Storbritannien.
Exportförbudet är ett hårt slag mot det brittiska jordbruket och särskilt nötköttsektorn, som nyss har börjat repa sig efter BSE-skandalen och den stora MKS-katastrofen år 2001.
Hos de smittade djuren har en typ av virus upptäckts, som används vid framställning av MKS-vaccin. Misstänkt smittokälla är det amerikanska läkemedelsföretaget Merial Animal Healths laboratorium i närheten av de drabbade gårdarna.
Merial har tillbakavisat uppgifterna och hänvisar till de stränga säkerhetsbestämmelser som råder i produktionen. En teori är att virus kan ha spritts via personal som bor i området.
De brittiska myndigheterna räknar emellertid inte med en katastrof i samma omfattning som epidemin år 2001. Denna gång handlade man snabbt för att förhindra en utbredning av smittan. Djurtransporter stoppades omedelbart och alla gårdar inom skyddszonen isolerades.
EU-kommissionen strävar till möjligast flexibla restriktioner utan att tumma på säkerheten. Bland annat vill man utreda om exportförbudet för hela Storbritannien kunde begränsas till enbart det område där MKS har förekommit.
- Vår avsikt är att regionalisera restriktionerna så fort läget tillåter, sade en talesman för EU-kommissionen på tisdagen. Målet är att i mån av möjlighet reducera störningarna för handeln till ett minimum, tillade han.
På onsdagen beslöt EU:s veterinärer emellertid att hålla fast vid exportförbudet i sin helhet. Situationen är ännu oöverskådlig, löd bedömningen. Den brittiska regeringen har förberett massvaccineringar för att hindra att sjukdomens sprids, men ännu på onsdagen hade inga konkreta åtgärder vidtagits.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab