Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
10.8.2007 / Landsbygdens Folk
EU-beslut om trädan dröjer till oktober
EU-kommissionen och en majoritet av medlemsländerna vill nollställa den obligatoriska trädan. Kommissionen strävar till ett snabbt beslut, men det dröjer sannolikt fram till slutet av oktober innan jordbrukarna får definitiv klarhet.
Vid jordbruksrådets senaste möte aviserade agrarkommissionär Mariann Fischer Boel ett raskt besked redan före höstsådden. Men i praktiken kan det definitiva beslutet klubbas av tidigast den 22 oktober.
På grund av sommarpausen i augusti och interna procedurfrågor kan kommissionen tidigast avlåta sitt förslag i slutet av september, heter det i Bryssel. EU-parlamentet ska därefter avge sitt ställningstagande.
Detta kan ta ett par veckor i anspråk, trots att parlamentet torde klubba igenom ärendet som ett snabbförfarande. Om parlamentet mot förmodan inte accepterar ett snabbförfarande, kan proceduren dra ut till december eller till och med januari.
Fischer Boels avsikt att i förtid informera om åtgärden i EU:s officiella tidning försenar sig betydligt till följd av sommarpausen. Hon räknar med att informationen tidigast kan offentliggöras i början av oktober, efter att förslaget har antagits av kommissionen.
Åtgärden att frige den obligatoriska trädan motiveras med det gynnsamma marknadsläget för spannmål och oljeväxter. Genom att ta obrukad odlingsmark i användning kan jordbruket bättre svara på den ökade efterfrågan på spannmål och oljeväxter.
Fastän det ännu inte är helt säkert att den obligatoriska trädan nollställs nästa år, så kan man eventuellt beakta den möjligheten när man planerar höstsådden. Det sker i alla fall på egen risk, eftersom det inte ännu finns något bindande beslut på att trädesplikten upphör. Även om en majoritet i jordbruksrådet är med på förslaget finns det till exempel lobbare inom naturskyddsorganisationerna som hänvisar till att trädorna behövs för den biologiska mångfalden.
Jord- och skogsbruksministeriet samt Landsbygdsverket kommer att informera närmare om de beslut som rör trädespliktens framtid och hur besluten inverkar på de olika stödformerna under slutet av året.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab