Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
3.8.2007 / Landsbygdens Folk
Ändring av stödrättigheterna på väg till riksdagen
Statsrådet torde inom en snar framtid lägga fram en proposition om ändringar av lagen om gårdsstöd som å var sin sida justitiekanslern och EU-kommissionen har förutsatt.
EU-kommissionens kritik gäller närmast principen om vem stödrätterna tillhör när ett arrende upphör. Kommissionen har ansett att innehållet i paragrafen inte är i enlighet med den europeiska gemenskapens regler och har inte heller godkänt Finlands förklaringar.
Kommissionen anser att avsikten från början har varit att det är den jordbrukare som odlar aktivt under det första året gårdsstödet är i kraft, som har rätt till stödet, oberoende av om denne är markägare eller arrendator. Ifall det hade varit meningen att medlemsstaterna skulle kunna anpassa reglerna till sin egen lagstiftning hade reglerna också omfattat en sådan möjlighet, heter det från kommissionen.
Det är dessutom bara gemenskapens domstol som kan avgöra om de regler som gemenskapen stadgar om strider mot grundläggande rättigheter.
Frågan kan möjligen bli känslig i riksdagen. Vår jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) var ordförande i riksdagens jord- och skogsbruksutskott, när riksdagen godkände den nuvarande lagen och många juridiska sakkunniga anser att paragraf 20 i sin nuvarande form är nödvändig.
I sitt utlåtande till jord- och skogsbruksministeriet som berett propositionen anser SLC i enlighet med tidigare ställningstaganden att stödrätten bör vara sammankopplad med besittningen av marken, så att det alltid är den aktiva jordbrukaren som erhåller stödet.
Enligt SLC:s utlåtande kan det vara svårt att få den nuvarande lagstiftningen om paragraf 20 godkänd i EU och samtidigt är en fortsatt ovisshet kring stödrätterna inte önskvärd.
- Det måste bli en klarhet i frågan om vem stödrätterna tillfaller i olika avtalssituationer, säger SLC i sitt utlåtande.
I fall de nuvarande övergångsbestämmelserna i paragraf 20 upphör att gälla bör man dock enligt SLC förbättra möjligheterna för en ny besittare av marken att erhålla stödrätter från den nationella stödreserven i sådana fall där marken och stödrätten skiljs åt.
- Det är varken i Finlands eller jordbruksnäringens intresse att det finns stödrätter som ligger outnyttjade, säger SLC vidare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab