Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
3.8.2007 / Landsbygdens Folk
EU:s långsamhet hot mot odlaren rättsskydd
EU-kommissionens långsamma beslutsprocess, börjar vara ett hot mot jordbrukarnas rättsskydd, sade jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila när hon öppnade Farmari-lantbruksutställningen i Kuopio förra veckan.
Enligt Anttila innebär det långsamma beslutsfattande onödigt arbete för medlemsländerna och ställer också odlarna i en svår sits i och med att beslut fattas i efterskott.
- Vi bör få besluten i rätt tid från kommissionen och de måste vara förståeliga samt följa god administrationssed, framhöll minister Anttila.
Minister Anttila påminde om att EU numera har 27 medlemsländer och att EU:s förvaltning sätts på hård prövning när den skall behandla rätt olika länders frågor som berör lantbruket.
- Något borde nog ske beträffande nuvarande praxis så att inte behandlingen av medlemsländernas frågor drar ut på tiden i det oändliga, menade Anttila.
Hon betonade att EU-kommissionen övervakar och även mycket långt besluter om de system som de olika länderna använder sig av. Hon konstaterade att man under början av året många gånger fått erfara kommissionen suveräna sätt att behandla jord- och skogspolitiska frågor.
Enligt Anttila har förändringar under år 2006 skett såväl beträffande utbetalningen av utsädesstödet som avtalet om spridning av gödsel.
- Det senaste problemet handlar om finansieringen av livsmedels- och skogsföretagarna inom ramen för lantbruksprogrammet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab