Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
3.8.2007 / Landsbygdens Folk
Skördeutsikterna ännu goda
Om tillväxtförhållandena fortsätter att vara gynnsamma kan spannmålsskörden nå upp till 4 miljarder kilo, uppger Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral Tike i sin första skördeuppskattning. Hektarskördarna av nästan alla spannmålsslag verkar bli omkring en tiondedel större än genomsnittet.
Skördeuppskattningen ger en bild av skördeutsikterna i mitten av juli.
De ökade såningsarealerna av råg och höstvete i kombination med försommarens gynnsamma växtförhållanden ger hopp om att rågskörden ska nå upp till 85 miljoner kilo och skördemängden av höstvete till över 130 miljoner kilo. Det skulle innebära att rågskörden ökar med 68 procent och höstveteskörden med hela 110 procent.
Vårveteskörden torde bli mindre än i fjol, eftersom såningsarealen i år är något mindre än fjolårets och hektarskörden verkar för tillfället förbli på samma nivå som i fjol. Skördeuppskattningen för vårvete är för tillfället omkring 590 miljoner kilo.
Havreskörden kan bli 200 miljoner kilo större än i fjol, eftersom både den ökade odlingsarealen och den högre förväntade hektarskörden ökar skördemängden. Nästan en tredjedel av den spannmål som tröskas i höst, d.v.s. 1,23 miljarder kilo, torde vara havre.
I år minskade odlingsarealen av korn lika mycket som havrearealen ökade, eller med omkring 13.000 hektar. Kornets hektarskörd är på samma nivå som i fjol vilket innebär att kornskörden kommer att bli 1,90 miljarder kilo eller 70 miljoner kilo mindre än i fjol.
Senaste höst bärgades den största rybsskörden i Finlands skördestatistik: 137 miljoner kilo. Årets skördeutsikter förmörkas av kraftiga angrepp av jordloppor. Nu i slutet av blomningen har grödorna återhämtat sig bra och rybsskörden väntas uppgå till 100 miljoner kilo.
Odlingen av sockerbetor har minskat också i år vilket sänker skördeförväntningarna för sockerbetor till omkring 560 miljoner kilo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab