Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
3.8.2007 / Landsbygdens Folk
Tyskarna betalar mer för sin mjölk
De tyska konsumenterna har länge varit bortskämda med låga priser på livsmedel, men nu tar världsmarknaden ut sitt. Priset på mjölk och smör chockhöjs i Tyskland. Torka i Australien, Kinas växande konsumtion och biobränsleboomen börjar kännas i konsumenternas plånböcker.
Den tyska marknadscentralen ZMP uppger att konsumenterna från början av augusti måste räkna med drastiska prishöjningar för flera livsmedel. En mjölkliter blir tio cent dyrare, medan priset för ett paket smör stiger med hela 50 procent.
Australien producerar mjölk mestadels för export och står för tio procent av världsmarknaden. Torkan har reducerat Australiens bidrag till ett minimum, och bristen gör sig kännbar på världsmarknaden. Därtill ökar konsumtionen i Kina, Ryssland och de arabiska länderna.
Efterfrågesuget på exportmarknaderna känns också i EU. Enbart Tyskland, Europas största mjölkproducent, exporterade senaste år mjölkprodukter till ett värde av 4,4 miljarder euro. Det är 5,6 procent mer än föregående år.
Mejerierna drar nytta av den stigande efterfrågan i utlandet och säljer mer produkter till ett högt pris på exportmarknaderna. Det känner konsumenterna av i sina plånböcker.
Enligt ZMP-experten Erhard Richarts är det inte bara mjölken som blir dyrare. Priserna stiger för livsmedel överlag. Enligt den tyska statistikcentralen är bröd och bageriprodukter nästan fem procent dyrare än senaste sommar.
De ekonomiska forskningsinstituten utgår ifrån att livsmedelspriserna kommer att förbli höga en lång tid framöver. Till utvecklingen bidrar också den ökande produktionen av alternativa bränslen, som gör tillgången på spannmål knappare.
Enligt Gerd Sonnleitner, ordförande för Tysklands jordbruksproducenter, kan prisutvecklingen delvis hota utbyggnaden av bioenergin. Som exempel nämner Sonnleitner biogas.
Produktionen av biogas lönar sig för jordbrukaren om priset på vete håller sig kring 120 euro per ton. De senaste veckorna har priset rört sig nära 200 euro för ett ton vete. I stället för att producera biogas, lönar det sig för odlaren att sälja vetet på världsmarknaden, resonerar Sonnleitner.
- Om läget inte förändras, kommer jordbrukarna i framtiden att investera mer i livsmedelsproduktion än i förnyelsebar energi, förutspår Sonnleitner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab