Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.7.2007 / Landsbygdens Folk
Anttila överlade med Fischer Boel om 141
- Diskussionerna med EU-kommissionären förlöpte i uppbyggande anda, uppgav jord- och skogsbruksministeriet efter överläggningarna mellan jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) och EU:s lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel i Bryssel i tisdags.
Det var egentligen meningen att överläggningarna skulle ha hållits i samband med jordbruksrådets möte i Luxemburg i juni, men reformen av stödsystemet för frukt och grönsaker kom att sluka kommissionärens tid under det mötet.
Minister Anttila och kommissionär Fischer Boel kom överens om att Finland kommer med tilläggsinformation om det finländska jordbruket, bland annat om kostnadsfaktorer och åldersstruktur.
- Jag är ganska säker på att förståelsen ökade på bägge håll, det gäller också vad som är möjligt och vad som inte är det, berättade statssekreterare Jouni Lind efter överläggningarna. Med hänvisning till att Finland är mitt i en förhandlingssituation ville han dock inte komma in på detaljer eller siffror.
- Men vi gick igenom läget och i det sammanhanget kom behovet av utveckling inom mjölksektorn upp, och vi försökte vinna förståelse för betydelsen av en viss bindning till produktionen. Ministern försökte också förklara betydelsen av artikel 141 i vårt anslutningsavtal.
Minister Anttila har påmint kommissionären om situationen inför Finlands anslutning till EU. Artikel 141 var en förutsättning för att Finland skulle ansluta sig. Förhandlingarna såg ut att misslyckas, men i sista stunden tillfogades artikel 141 till anslutningsprotokollet.
- Kommissionären uppmanade oss att skynda med att få vårt avtalsförslag inlämnat till kommissionen inom juli månad, så att det kan behandlas där. Det nuvarande 141-avtalet löper ut till årsskiftet.
Även om EU-kommissionen i huvudsak håller semester under augusti, torde man kunna ta itu med förslaget.
Enligt vad LF erfar har kommissionär Fischer Boel fortsättningsvis talat för att ett eventuellt 141-stöd bör följa principerna i gårdsstödet. Det skulle innebära en frikoppling men å andra sidan har medlemsländerna åtminstone hittills även kunnat binda en del av gårdsstödet till produktionen.
Producentorganisationerna och ministeriet fortsatte förhandlingarna om det finländska förslaget i går på eftermiddagen efter LF:s pressläggning.
SLC:s styrelse samlas på måndag för att gå igenom läget. Strävan är att nå en överenskommelse på tisdag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab