Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.7.2007 / Landsbygdens Folk
Fälten fylldes på Västankvarn
Ett av de stora dragplåstren på onsdagens fältdag i Ingå var jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c.), som i sitt festtal berörde bland annat förhandlingarna om en fortsättning på 141-stödet.
Anttila påpekar att de korta 141-uppgörelserna som hittills gjorts på fyra år i gången har påverkat den långsiktiga planeringen inom sektorn, eftersom investeringarna görs på mycket längre tid.
- Vi har hela tiden antingen hållit på att förbereda en ny stöduppgörelse eller så just kommit i gång med att förverkliga en tidigare uppgörelse. Jag kan intyga att jag tog upp denna problematik vid diskussionerna med kommissionär Fischer Boel i tisdags.
Trots att gårdarna blivit större räcker det inte till för att få ner produktionskostnaderna.
Enligt ministern är det bara fem procent av gårdarna som klarar av att täcka de rörliga kostnaderna med intäkterna från försäljningen av spannmål. Att de rörliga kostnaderna täcks med stödpengar minskar jordbrukarnas motivation.
- Det här berättade jag för lantbrukskommissionär Fischer Boel och det verkar ha gått fram.
En av de mera intressanta demonstrationerna på fältdagen var den 1,5 meter djupa grop i marken som hade grävts för att demonstrera följderna av markpackning. En del av marken hade packats hårt med grävmaskin i våras, vilket nu kunde märkas genom att rötterna för den spannmål som växte invid gropen hade svårt att tränga ner i marken. Professor Laura Alakukku från Helsingfors universitet berättar att det inte finns någon enkel metod för att luckra upp packad jord.
– I Jockis finns försöksfält som packades år 1981 och de är ännu mycket hårda.
Genom val av odlingsväxt kan en del göras för att få rätt struktur tillbaka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab