Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.7.2007 / Landsbygdens Folk
Ansökningsförbud för investeringsstöd
Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat ansökningsförbud för de viktigaste investeringsstöden. Ansökningsförbudet berör inte startstödet för unga jordbrukare. Dessutom kan man fortfarande söka om stöd för markanskaffning, bostadsbyggande, skötsel av kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värdefulla byggnader, bevarande av traditionell miljö, anskaffning av avelsfår och -nöt samt flyttande av pälsfarmer från vattenförsörjningsområden.
Ansökningsförbudet upphävs när riksdagen har godkänt ny lagstiftning om jordbrukets finansiering och ett nytt system för investeringsstödet har tagits i bruk. Målsättningen är att det nya systemet ska fungera i början av 2008, vilket torde betyda att ansökningsförbudet är i kraft tills dess.v Jord- och skogsbruksministeriet har nyligen skickat sitt förslag om den nya lagen på utlåtanderunda. Meningen är att regeringen ska ge förslaget till riksdagen i höst.
Det kommande 141-stödet kan även inverka på investeringsstödets framtida utformning.
Den egentliga orsaken till ansökningsförbudet är att pengarna tryter trots att riksdagen i årets andra tilläggsbudget godkände en överföring till Gårdsbrukets utvecklingsfond på 100 miljoner euro. Redan nu blir ansökningar om bidrag för cirka 40 miljoner och om räntestödslån för cirka 70 miljoner euro liggande till nästa år. Avsikten är dock att myndigheterna så fort som möjligt ska kunna besluta om ansökningar som fyller kriterierna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab