Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.7.2007 / Landsbygdens Folk
Danmark och Sverige säger nej och ja
Nej till jordbruksstöd men ändå ja tack, åtminstone så länge andra får. Det är ungefär kontentan av den danska och den svenska inställningen till stöden, så som den kom fram under de nordiska jordbruksministrarnas presskonferens i samband med mötet i Björneborg förra veckan. Båda länderna ser ut att ha mycket likartade åsikter, men någon allians märktes inte. - Den danska regeringen är emot jordbruksstöd, säger den danske ministern Hans Christian Schmidt. Han hänvisar till en plan som den danska regeringen nyligen gjort upp för avveckling av jordbruksstödet.
- Men vi anser att en avveckling av stödet ska ske på lika villkor i hela EU, vi har inte lust att försätta oss själva i en situation som leder till att våra arbetsplatser flyttar utomlands på grund av att andra länder kan upprätthålla stödet, fortsätter han. Så om stödet ska bort så ska det ske på det sättet att inte heller andra kan hålla kvar olika stödformer.
- Å andra sidan måste vi vara medvetna om att åsikterna i EU:s jordbruksråd är mycket delade. Besluten blir ofta kompromisser, det har vi upplevt till exempel med sockerreformen och den nu aktuella vinreformen: därför är vi från dansk sida försiktiga, och vi är alltid redo att diskutera övergångslösningar.
På presskonferensen fick också den svenske jordbruksministern Eskil Erlandsson tillfälle att förklara sin regerings färska initiativ om EU:s jordbruksstöd. Sveriges regering anser att jordbruksstödet generellt ska avvecklas.
Bland de stödformer som i första hand bör avskaffas finns exportstöd och intervention, det vill säga stöduppköp. Kvoterna för mjölk och socker ska helt avskaffas. Likaså bör allt direktstöd frikopplas, vilket betyder att de produktionsbundna stöden bör avskaffas. Medan Hans Christian Schmidt hävdar att de danska jordbruksorganisationerna är på samma linje som regeringen i stödfrågan så har representanter för den svenske bondeorganisationen LRF ställt sig negativa till det svenska regeringsinitiativet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab