Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.7.2007 / Landsbygdens Folk
Lantbrukets framtid osäker i sydvästra Sibbo
Statsrådet röstade i förra veckan med rösterna 8-4 för att sydvästra Sibbo skall bli en del av Helsingfors. För många av Sibboborna kom röstningsresultatet som en chock eftersom hela 93 procent av Sibboborna är emot en gränsändring.
Nästa steg i kampen om Sibbo är att kommunen överklagar beslutet till högsta förvaltningsdomstolen.
- Jag tror att det alldeles tydligt finns hopp, vi lever i en rättstat och jag ser att vi har en chans på 70 till 75 procent på att vinna vår sak, annars är vi på sju famnars vatten i Finland, säger Christel Liljeström, sfp, ordförande för kommunstyrelsen i Sibbo samt en av de politiker som lett kampen mot tvångsinkorporeringen.
Om besväret förkastas överförs 30 kvadratkilometer till Helsingfors stad och över 2000 Sibbobor får vänja sig vid att kalla sig helsingforsare.
För lantbrukarna som verkar i sydvästra Sibbo är högsta förvaltningsdomstolens beslut av stor vikt. Trots att också Sibbo kommun har planerat att bygga ut området finns det en väsentlig skillnad mellan kommunens planer och Helsingfors stads planer.
Jordbrukarna Ingegärd och Ole Wahlman arrenderar sina åkrar av olika markägare på Sibbosidan och största delen av åkermarken finns på det aktuella området. Deras hem är i Västersundom i Vanda som finns precis bredvid Sibbogränsen.
- Man vet ju inte hur snabbt det tar att planera området men man kan räkna med att jordbruket i framtiden minskar.
. För Ole Wahlman känns det viktigt att jordbruket överlever trots att tiderna ändras. Han arrenderar totalt 78 hektar mark där han odlar spannmål, potatis och oljeväxter. Om det vill sig illa kan han råka ut för den smått absurda situationen att vara Vandabonde med åkrarna i huvudstaden.
- Jag tycker att det är upprörande hur det hela har gått till och ser hellre att området får bli kvar i Sibbo som nog tänker litet mer på att bevara landskapet, säger han.
För Ole Wahlman känns det viktigt att jordbruket överlever trots att tiderna ändras. Han arrenderar totalt 78 hektar mark där han odlar spannmål, potatis och oljeväxter. Om det vill sig illa kan han råka ut för den smått absurda situationen att vara Vandabonde med åkrarna i huvudstaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab