Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
15.6.2007 / Landsbygdens Folk
Grönt ljus för grönsaksreform
Den europeiska frukt- och grönsakssektorns konkurrenskraft ska förbättras genom en starkare orientering efter marknaden. I likhet med EU:s övriga jordbrukssektorer ska stöden frikopplas från produktionen. De nya reglerna träder i kraft nästa år. EU:s jordbruksministrar godkände denna vecka reformen efter långa nattmanglingar.
Det var framför allt de stora frukt- och grönsaksländerna vid Medelhavet som ställde nya krav. Men också Polen krävde specialvillkor för sina jordgubbs- och hallonodlare. EU-kommissionen kompromissade framför allt genom att bevilja förlängda övergångstider.
På begäran av Frankrike och Spanien får odlarna av plommon och citrusfrukter fem år på sig att frikoppla stöden. För tomater gäller en frist på fyra år. Inom grönsakssektorn gick kommissionen med på eftergifter för Finland, Sverige, Danmark, Cypern och Spanien.
Den för Finland viktiga matpotatissektorn beviljades en övergångstid på fyra år. Enligt det ursprungliga förslaget skulle sektorn endast ha fått ett år på sig att anpassa verksamheten till den nya stödformen.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel påpekar att frukt- och grönsakssektorn nu integreras med det system för gårdsstöd som EU enades om i samband med jordbruksreformen år 2003.
Exportbidragen ska avskaffas då de numera utnyttjas i mycket liten utsträckning. Krishantering införs som stödberättigad åtgärd inom producentorganisationerna och kommer därmed att finansieras till hälften av EU.
Krishanteringsåtgärderna, som tillåter statliga ingripanden i situationer av plötslig överproduktion och extremt fallande priser, blev en stridsfråga på slutrakan. Ministrarna enades om att de offentliga stöden till producentorganisationerna i dylika fall ska höjas till 4,6 procent av det belopp som vanligen ges ut för marknadsföringen. Det ursprungliga förslaget var 4,1 procent.
Som en följd av att frukt- och grönsakssektorn införlivas i gårdsstöden, blir också tvärvillkoren obligatoriska för stödmottagare. Producentorganisationerna måste därtill reservera tio procent av utgifterna för miljöåtgärder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab