|
1.6.2007 / Landsbygdens Folk
Skyfall över västra Åland bäddar för skördekatastrof
Det värsta skyfallet i mannaminne drabbade västra Åland i början av veckan. På mindre än två dygn kom det över 220 millimeter regn, så att vägtrummor rasade samman och stora forsande vattendiken sköljde över åkrarna. På flera ställen måste man gräva av vägar för att få vattnet att rinna bort.
I Hammarland bildades en 25-30 hektar stor insjö sedan alla utfallsdiken fyllts över sina breddar.
- Man skulle inte tro att de ligger åkrar under sjön, men det gör det, kommenterar Ab Chips odlingschef Christer Clemes som inspekterat en del av förödelsen.
Att det handlar om katastrof för många potatis- och andra specialodlare är helt klart, men det dröjer någon vecka innan man får en ordentlig uppfattning om skadornas omfattning.
De svåra skyfallsliknande regn som främst drabbade Eckerö och Hammarland på fasta Ålands västra del började på måndagen. Under tisdagsmorgonen fortsatte det så att exempelvis Eckerö Överby fick 130 mm regn på bara tre timmar! I Hammarland Sålis där man under måndagen och tisdagen fått nästan 200 mm regn kontrollerade Jörgen Blomqvist sin regnmätare klockan 03 på onsdagsmorgonen. Då hade det kommit ytterligare 25 mm under nattens åskregn och sammanlagt 225 millimeter regn på 40 timmar.
Jörgen som tillsammans sin far Sune driver en jordbrukssammanslutning arbetade två dagar med att gräva diken. Både med maskin och för hand.
- Vi har gjort vad som kunde göras. Men till slut hjälpte ingenting längre när alla utfallsdiken också blev överfyllda. Vattnet hade ingenstans att ta vägen.
Åskvädret förde med sig varm och fuktig luft så att barnen simmade i sjöarna som bildats på åkrarna i byarna Sålis, Bredbolstad och Lillbolstad i Hammarland. Någon mätte regnvattnets temperatur till 17 grader.
- En sån här katastrof drabbar hårt när man satsat kanske 100.000 på utsäde, gödsel och arbete och allt borde täckas av inkomsten från ett års skörd. Äppelodlare som ibland drabbas av hagelskador har i alla fall kvar sina äppelträd och kan långsiktigt få skörd från dem, säger Jörgen Blomqvist.
På Åland betalar landskapsregeringen inte längre någon skördeskadeersättning. Det enda odlarna kan få är räntestödslån.
Även om en del av grödorna kanske återhämtar sig efter översvämningarna får man förstås räkna med betydligt sämre tillväxt när en stor del gödsel och näringsämnen spolats bort från åkrarna. Jörgen Blomqvist påpekar att potatisen nu på många ställen ligger framme eftersom vattenmassorna spolat bort så mycket jord från åkrarna.
|
|