|
18.5.2007 / Landsbygdens Folk
EU-mjölkbönder krävde högre priser
Tyska, holländska och österrikiska mjölkproducenter demonstrerade senaste vecka för högre producentpriser. Enbart i Tyskland mobiliserades 25.000 bönder. De senaste dagarna har priserna börjat stiga till följd av den starka efterfrågeökningen på världsmarknaden.
I Tyskland samlades de flesta demonstranterna framför produktionsanläggningarna vid de stora mjölkkoncernerna Nordmilch, Humana Milchunion och Müller-Milch. I Holland var målen Campina och Friesland Foods, i Österrike IG-Milch.
De samlade jordbrukarna krävde att producentpriset ska höjas med närmare 50 procent till 40 cent per liter. Under de senaste tio åren har böndernas mjölklikvider sjunkit från 35 cent till 27 cent, fastän gårdarnas omkostnader har stigit.
I flera EU-länder, bland annat Irland, har priserna börjat röra sig uppåt som en följd av att det börjar bli knappt om mjölk på världsmarknaden. I Mellaneuropa har denna tendens ännu inte slagit igenom.
- De nuvarande mjölkpriserna förstör massvis med kapital och företagsamhet inom mjölksektorn, sade Romuald Schaber från de tyska mjölkböndernas riksorganisation Bundesverband Deutscher Milchviehhalter.
Han betonade att kostnaderna för personal, energi, försäkringar och maskiner har stigit betydligt. En lönsam mjölkproduktion är inte möjlig med nuvarande producentpriser.
Genom sina demonstrationer vill bönderna utöva tryck på de pågående prisförhandlingarna mellan mejerisektorn och livsmedelshandeln. Några regionala producentföreningar har redan rapporterat om bättre priser.
Producenterna betonar att aktionerna inte i första hand riktar in sig på mejerierna. De värsta syndarna är livsmedelshandeln och lågpriskedjorna. Genom att utnyttja sin marknadsmakt har de tvingat mejerierna att sälja mjölk till dumpingpriser.
Enligt den tyska producentorganisationen DBV förefaller det nu som om mejerierna skulle få trumf på hand. Efterfrågan på mjölk har ökat och livsmedelshandeln uppges ha utlovat höjningar på upp till åtta cent. DBV kräver att mejerierna ska ge prishöjningen vidare till producenterna.
|
|