Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
11.5.2007 / Landsbygdens Folk
EU vill reformera sockerreformen
Avvecklingen av sockerkvoter har varit betydligt lägre än sockerreformen förutsätter. Kommissionen vill nu göra omstruktureringen effektivare och attraktivare. Bland annat ska betodlarna själva få avstå kvoter till en andel av upp till tio procent av fabrikens kvot.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel presenterade på måndagen sitt förslag till reform av sockerreformen för medlemsländernas jordbruksministrar. Sockerreformens grundpelare, omstruktureringsfonden, ska bli attraktivare.
Nytt är att betodlare och maskinentreprenörer erhåller ett stöd som motsvarar en andel av tio procent, med ett särskilt tillägg för odlare. Tillägget betalas retroaktivt. För regleringsåret 2008/2009 får odlarna en extra utbetalning på 237,5 euro för varje ton socker de avstår.
Sockerbetsodlarna kommer att kunna ansöka om stöd direkt från omstruktureringsfonden, upp till tio procent av fabrikens kvot.
Kommissionen vill därtill omarbeta återtagningssystemet fram till regleringsåret 2009/2010. Ett första beslut kan fattas redan före sådden. Därefter ges en ny chans att avstå från kvoter i oktober.
Kommissionen hoppas att de föreslagna ändringarna leder till att kvoter ska ges bort för cirka 3,8 ton socker, utöver de 2,2 miljoner ton som redan har givits upp.
Vid den slutliga, obligatoriska nedskärningen av kvoterna ska kommissionen ta hänsyn till hur framgångsrikt varje medlemsland har deltagit i omstruktureringen. De obligatoriska kvotnedskärningarna kan därmed variera.
Mariann Fischer Boel hoppas att de nya förslagen ska uppmuntra företagen att ge upp kvoter. Hon påminner om att det blir svårare vartefter priset sjunker. Efter år 2010 saknas pengar för att stöda producenter som lämnar branschen, påminner hon.
Den finländska delegationen betonade att åtgärderna inte får bidra till att sockerproduktionen helt upphör i Finland. Man ansåg att ländernas tidigare nedskärningar ska beaktas i den årliga kvotnedskärningen.
Kommissionens förhoppning är att rådet och EU-parlamentet ska anta förbättringarna senast i oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab