Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.4.2007 / Landsbygdens Folk
Det blir ändringar i miljöstödets tilläggsåtgärder
Det står numera klart att EU-kommissionen inte kan godkänna de tre tilläggsåtgärderna näringsbalans, förbättring av åkrarnas kulturtillstånd och mångsidig odling i den form som Finland har föreslagit dem i landsbygdsprogrammet för perioden 2007-2013. Det bekräftar jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.
Åtgärderna förbättring av åkrarnas kulturtillstånd - i folkmun kallat "groptest" - och näringsbalans skulle gälla hela landet, medan åtgärden mångsidigare odling skulle gälla på bara A- och B-områdena.
Det ser ut som om gropteståtgärden, som många annars hade tänkt sig välja, riskerar att falla bort helt och hållet, eftersom komissionen förhåller sig negativ till den. När det gäller mångsidig odling kan kommissionen inte godkänna tilläggsåtgärder som saknar en utstakad grundnivå i kraven om god jordbrukssed och goda miljöförhållanden i tvärvillkoren.
Nu föreslår Finland därför ett tillägg i tvärvillkoren, så att minimikravet för åtgärden - att man odlar minst två växtslag på gården - tas med i kraven på god jordbrukssed och goda miljöförhållanden. Det här tillägget skulle då gälla från och med hösten 2007. Innehållet i själva åtgärden skulle i alla fall vara det samma.
I fråga om åtgärden näringsbalans vill kommissionen ha en klar koppling mellan resultat och den gödsling som gården utför. Finland arbetar nu med en precisering av förslaget så att eventuella ändringar som gäller gödslingen ska vara genomförda från och med det fjärde året för förbindelsen. Hur stränga krav det kommer att medföra är i skrivande stund öppet.
I sitt pressmeddelande försäkrar jord- och skogsbruksministeriet att jordbrukarna också efter ansökningstidens slut kan avstå från en tilläggsåtgärd eller byta ut den mot en annan åtgärd, om villkoren ändras.
I vilket fall som helst så kommer inte landsbygdsprogrammet, som miljöstödet ju är en del av, att bli godkänt innan ansökningstiden för miljöstödet har löpt ut, det vill säga den 30 april.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab