Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.4.2007 / Landsbygdens Folk
Tilläggsåtgärd för trädgårdsväxter har ändrats
Tätheten för fällornas utplacering har ändrats i tilläggsåtgärden för trädgårdsväxter, som handlar om bruk av metoder för uppföljning av skadedjur. Det är alltså frågan om de feromon- och limfällor som man ska placera ut för att kartlägga förekomsten av skadeinsekter.
Åtgärden beskrivs på sidan 20 i broschyren "Förbindelsevillkor för miljöstöd för jordbruket 2007". Det är det tredje stycket i texten som ändras. I den version av broschyren som kommit hem till jordbrukarna står det att "varje år skall det finnas två stycken fällor per varje påbörjat två hektars jordbruksskifte där det odlas en sådan växt som kräver uppföljning. Fällor behöver inte användas på basskiften som är mindre än 0,5 hektar."
I den rättade versionen ska texten låta ungefär så här: "Varje år skall det finnas en limfälla eller feromonfälla per varje påbörjad hektar, då skiftet är minst en halv hektar stort. Ifall skiftet överstiger fem hektar, skall det dessutom finnas minst en fälla per varje påbörjat fem hektars jordbruksskifte. Fällorna skall placeras ut jämnt över jordbruksskiftet. På skiften som är mindre än en halv hektar skall det finnas en fälla per varje hel hektar åker."
Sedan fortsätter texten som tidigare med "jordbrukaren skall se till att fällorna byts...".
Enligt några exempel så ska man ha två stycken feromonfällor på ett skifte med vinbär på 1,9 hektar. På en 1,2 hektars yta med morötter som växer på fyra skiften på var för sig 0,3, 0,4, 0,2 och 0,3 hektar räcker det med en lim- eller feromonfälla på hela ytan.
På ett 12 hektars skifte med kummin ska man placera ut minst 7 feromon- eller limfällor (1 per hektar för de första fem hektaren, därefter en per påbörjad 5 hektar åker).
I skrivande stund har texten i den version av broschyren "Förbindelsevillkor för miljöstöd för jordbruket 2007", som kan laddas ner från jord- och skogsbruksministeriets hemsidor på Internet inte ännu uppdaterats, men avsikten är att så sker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab