Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.4.2007 / Landsbygdens Folk
Det blir ingen etanolfabrik i Koskenkorva
- Mycket beklagligt, säger ÖSP:s ordförande Mats Nylund om Altias beslut att hoppa av planerna på en etanolfabrik i Koskenkorva. Han säger att byggstarten var så pass nära och förväntningarna på den kommande efterfrågan på spannmål varit så stor att odlarna i Österbotten redan börjat räkna med en positiv prisutveckling på spannmål.
Byggstarten var planerad till början av maj. Etanolfabriken, som skulle tas i bruk nästa år, skulle ha svalt korn från 70.000 hektar åker. Merparten av odlingarna skulle ha varit i Österbotten och Södra Österbotten.
Altias vd Leena Saarinen säger att projektet föll på grund av stigande byggnadskostnader, speciellt priset på syrafast stål som stigit mycket på senare tid. Då en ny kostnadsberäkning gjordes visade det sig att byggnadskostnaderna hade stigit med 30 procent.
- Med så stor kostnadsökning föll också förutsättningarna för en lönsam produktion bort, säger Saarinen.
Saarinen avvisar bestämt tanken på att ompröva beslutet ifall man skulle få statligt investeringsstöd.
- Då vi beslöt satsa beslöt vi göra det på affärsmässiga grunder. Därför kan vi heller inte tänka oss några stöd. Är det ur affärsmässig synvinkel olönsamt så är det. Några investeringsstöd vill vi inte ha. Det här beslutet är nog definitivt för vår del.
Saarinen tror inte heller att något annat företag är villigt att satsa på etanoltillverkning i Finland.
- Investeringskostnaderna blir för höga. Därför får vi nog ty oss till importerad etanol för att uppfylla statens krav på etanolblandning i bensin.
ÖSP-basen och riksdagsledamoten Mats Nylund tycker att det är beklagligt om man nu måste fylla den delen med importerad bioetanol. Nylund säger att han informellt diskuterat frågan med några kollegor i riksdagen och att han trots beskedet Altia gav i måndags ändå hyser ett hopp om att beslutet skulle kunna ändras.
ÖSP:s spannmålsutskott säger i ett uttalande att man är besviken över Altias beslut. Utskottets ordförande Stig Simons menar dock att tur i oturen var att beslutet kom redan nu när odlarna ännu inte hunnit binda sig ekonomiskt för en ökad kornodling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab