Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.4.2007 / Landsbygdens Folk
Slopade exportstöd ger mjölksektorn nytt huvudbry
Världshandelsorganisationen WTO har gjort en principiell överenskommelse om att slopa exportstöden i jordbrukshandeln. Med det försvinner omkring 13 procent av mjölkprodukterna från världsmarknaden.
I Finland skulle verkningarna vara störst på mjölksektorn. Mjölkbondens mjölkinkomster skulle minska med cirka åtta procent för både likviden och mjölkmängden går ner. Kollegerna i EU kan räkna med ett inkomstbortfall på bara en fjärdedel av den finländske bondens. På nationell nivå är minussumman närmare 66 miljoner euro, räknar ekonomist Meri Virolainen på Pellervo ekonomiska forskningsanstalt PTT.
Slopandet av exportstödet ställer Finland inför stora utmaningar. Var tredje mjölkliter som produceras går på export.
- Finlands mjölksektor, som redan fått stora törnar, ser alltså ut att hamna i ett ännu svårare läge, säger Virolainen.
Till förlorarna hör - vid sidan av Finland - EU:s gamla medlemsländer och USA. Finland beräknas förlora cirka 69 miljoner euro i exportintäkter, EU dryga 1.200 miljoner euro. För USA:s del är förlusten inte lika betydande. Det handlar om 250 miljoner dollar.
Vinnare är de stora nettoexportörerna såsom Nya Zeeland, Australien och Kanada samt EU:s nya medlemsländer. Deras marknadsandelar på världsmarknaderna kommer att öka.
PTT räknar att nettoexportörerna höjer sin exportvolym med närmare sju procent, medan exportens värde kommer att öka med hela femton procent. Det beror på att världsmarknadspriserna på exportprodukter går upp då exportstöden avskaffas. De nya EU-ländernas exportvolym beräknas öka med cirka tolv procent.
Mjölksektorn är en av jordbrukshandelns mest skyddade sektorer. Exportstödens andel av värdet på EU:s totala export av mjölkprodukter har de senaste åren varit 10-15 procent. I Finland har exportstödens andel gått ner. År 2003 var exportstödet till mjölkprodukter 70 miljoner euro och utgjorde en fjärdedel av exportvärdet. År 2005 hade stödets andel krympt till 33 miljoner euro. Stödets andel är därmed dryga tio procent av exporten.
PTT tror att de finländska mjölkprodukterna nog kommer att hålla sin position på hemmamarknaden. Smörets pris beräknas sjunka med 14 procent, men övriga produkter kommer att kosta lika mycket som nu eller stiga litet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab