Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.4.2007 / Landsbygdens Folk
Italienskt miljonbedrägeri med stöd till citrusfrukter
Den europeiska bedrägerimyndigheten Olaf har avslöjat ett fräckt fusk med EU-citrusstöd i Kalibrien, i södra Italien. Bedragarna har kasserat cirka 50 miljoner euro i EU-stöd för frukt och saft som inte existerade. 45 personer har anhållits.
Enligt en talesman för Olaf har anställda inom fruktbranschen i Kalibrien utnyttjat EU:s stöd för inköp av överskottsfrukt från marknaden. De inblandade personerna uppgav att de hade pressat frukterna till saftkoncentrat, vilket också genererade stöd från Bryssel.
Vid närmare granskning visade det sig att varken frukterna eller saften existerade. De italienska affärsmännen uppgav att de hade sålt saften till utländska köpare, företrädesvis i Spanien och Frankrike. De italienska skattemyndigheterna och polisen kom emellertid förövarna på spåren. År 2005 kopplades Olaf in i undersökningarna.
Olafs inspektörer uppsökte de angivna uppköparnas adresser i Spanien och Frankrike. I stället för affärslokaler fann inspektörerna bostadshus, ett museum och ett parkeringshus på de angivna adresserna. Tillsammans med sina italienska kolleger kom Olafs personal till slutsatsen att uppköparna var lika påhittade som hela transaktionen.
Bedrägerierna ägde rum mellan åren 2001 och 2004. Skadorna för EU-budgeten uppskattas till 50 miljoner euro. Cirka 20 miljoner euro har redan betalats ut av den italienska EU-stödbyrån Agea.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab