Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.4.2007 / Landsbygdens Folk
Fransk producentbas leder Europas bönder
Den franske producentbasen Jean-Michel Lemetayer har utsetts till ny ordförande för de europeiska jordbrukarnas takorganisation Copa. MTK-chefen Michael Hornborg valdes till en av organisationens sex viceordföranden.
Copa-ordföranden väljs på två år och mandattiden kan inte förlängas. Lemetayer avlöser österrikaren Rudolf Schwarzböck och kommer att basa över de europeiska bönderna fram till år 2009.
Till sex viceordföranden utsåg presidiet MTK-ordföranden Michael Hornborg, den brittiske NFU-ordföranden Peter Kendall samt den tyske producentordföranden Gerd Sonnleitner. Övriga viceordföranden är cyprioten Kyriakos Kyriakou, italienaren Giuseppe Politi och tjecken Jan Veleba. De finländska färgerna representeras därtill av jord- och skogsbruksministeriets statssekreterare Pekka Pesonen, som efterträder tysken Franz-Josef Feiter på posten som generalsekreterare.
Jean-Michel Lemetayer är känd som en stridbar fransk bondeledare. Han står sedan år 2001 i spetsen för landets största producentorganisation FNSEA. Dessförinnan var han ordförande för Frankrikes mjölkproducenter. Sina praktiska kunskaper i jordbruk utövar Lemetayer på familjejordbruket i Bretagne, med mjölk och spannmål som huvudsakliga produktionsinriktningar.
Michael Hornborg fortsätter som viceordförande för nästa tvåårsperiod. Han leder sedan i fjol Copas och Cogecas ekonomi- och förvaltningskommitté. Hornborg är ordförande för den finska lantbrukarcentralen MTK.
Peter Kendall efterträdde i fjol Ben Gill som ordförande för National Farmers Union efter ett kuppartat val. Kendall profilerade sig med en hårdare linje, jämfört med den diplomatiske Ben Gill. Kendall odlar tillsammans med sin bror en 620 hektar stor gård i East Bedfordshire.
Gerd Sonnleitner hör till veteranerna inom EU:s producentrörelse. Sonnleitner leder sedan tio år de tyska producenternas centralorganisation DBV och var Copa-ordförande mellan 2001 och 2003. Han bedriver ett jordbruk i Bayern.
Giuseppe Politi är ordförande för den italienska producentorganisationen CIA. Han bedriver ett familjejordbruk som är inriktat på frukt och grönsaker.
Jan Veleba är chef för den tjeckiska jordbruksorganisationen AKCR. Kyriakos Kyriakou är generalsekreterare för den cypriotiska producentorganisationen Panagrotikos. Kyriakou bedriver en gård för odling av oliver, citrusfrukter och spannmål.
Copa är takorganisation för det europeiska jordbruket och samlar 59 producentorganisationer i 25 länder under sitt paraply. Copa representerar därmed cirka 15 miljoner hel- eller deltidssysselsatta jordbrukare. Organisationen tar ställning till EU-kommissionens förslag på jordbrukets vägnar. Copas representanter träffar regelbundet representanter för EU:s ordförandeland och EU-kommissionen och verkar också i EU-parlamentet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab