Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
27.4.2007 / Landsbygdens Folk
Riksomfattande röjningskampanj fortsätter
Skogscentralerna står i startgroparna inför en nationell röjningskampanj. Kampanjen riktar sig till närmare tiotusen skogsägare - som inom kort får ett brev hem på posten.
- Många markägare behöver få en påminnelse om att det är just nu som det är rätt tidpunkt att sköta plantskogarna och ungskogarna. I nuläget är arealen där det finns ett behov av röjning avsevärt mycket större än tidigare. Därför drar vi i gång en röjningskampanj, säger Greger Erikslund, skogsvårdschef vid Kustens skogscentral.
Idealet är att man sköter plantskogen första gången efter ett år. Men den här kampanjen riktar sig till ungskogar som hunnit växa till högre höjder. Därmed handlar det också om klenare gallringsskog. Erikslund uppskattar att drygt 1.000 skogsägare inom Kustens skogscentrals område berörs av kampanjen.
Röjningskampanjen lik den inom Kusten sker samtidigt även i de andra skogscentralerna och därmed riktar sig kampanjen till närmare 10.000 skogsägare i hela landet. På Kustens område handlar det om i medeltal två hektar per skogsägare eller totalt cirka 2.000 hektar och sammanlagt är det närmare 30.000 hektar som berörs av en röjningsuppmaning.
De tiotusen skogsägarna kommer att få ett brev hem på posten. Erikslund förklarar att till brevet bifogas en karta. De områden som behöver åtgärdas är inrutade och därmed handlar det om ett speciellt område och inte hela fastigheten.
I fjol genomförde skogscentralerna en liknande kampanj för första gången. Enligt Erikslund var resultatet bra - men trots det är det många som lade brevet åt sidan.
- De tycker det är bra att de får information om sin skog, men många tänker att de röjer senare. Det är dock lika bra att man får det gjort direkt eftersom behovet är brådskande eller uppstår inom de fem närmaste åren. Tanken för i år är att de som inte svarar ska kontaktas av skogsvårdsföreningen eller reviret.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab