Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.4.2007 / Landsbygdens Folk
Euparen förbjuds i vissa kommuner
Det blir partiellt förbud mot användningen av bekämpningsmedlet Euparen M. Livsmedelssäkerhetsverket Evira har beslutat förbjuda Euparen i kommuner som renar sitt dricksvatten med ozon. I Svenskfinland berör det Pedersöre samt Jomala och Finström på Åland, uppger överinspektör Reijo Vanhanen. Det finns sammanlagt ett fyrtiotal kommuner på förbudslistan.
I gengäld får äppelodlarna i år använda bekämpningsmedel, som annars inte tillåts två år i följd. Evira kommer att ge noggrannare instruktioner om dem nästa vecka.
Evira har låtit ta råvattenprover för att kolla läget, och i två av dem hittade man rester av den skadliga nedbrytningsprodukt som Euparen utvecklar i ozonrenat vatten. Det ena provet är från en vattentäkt på Åland. Där är ursprunget sannolikt Euparen, säger Vanhanen. Å andra sidan är halterna på nanogramnivå, medan hälsoriskgränserna går vid milligram. Det andra provet härstammar från Vanda å, men det vattnet används ju inte som hushållsvatten.
I Finland används ozonrening närmast i vattenverk som använder ytvatten som råvara. Euparenbeslutet träder i kraft omedelbart och gäller för i år.
Euparen används bland annat för bekämpning av gråmögel och mjöldagg på jordgubbe samt skorvsjukdomar på äppel. Bekämpningsmedlets verkande ämne är tolyfluanid, som redan godkänts av EU. Det har hittills ansetts som ett oproblematiskt preparat. Det finns exempelvis inga restriktioner för användningen på grundvattenområden.
Bakgrunden till att Evira ändå beslutat skärpa reglerna är en tysk upptäckt. I ozonbehandlat dricksvatten hittade tyskarna överraskande nog en cancerframkallande nedbrytningsprodukt, som härstammar från bekämpningsmedlet.
I Sverige har man infört förbud mot användning av Euparen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab