Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.4.2007 / Landsbygdens Folk
Nya jordbruksministern utrustad med stark vilja
Vår nya jord- och skogsbruksminister är en kvinna som är utrustad med stark vilja. Det är inte heller någon överdrift att påstå att hon står med båda fötterna djupt förankrade i politiken.
Sirkka-Liisa Anttila (c) föddes den 20 december 1943. Hon växte upp på Ollila gård i Marttila i Egentliga Finland. Gården som till en början hade bara 3 hektar, har vuxit till sig rejält. Idag omfattar den 80 hektar. Gården brukas av Anttilas bror.
Sirkka-Liisa Anttila ville egentligen bli lärare, men kunde varken teckna eller sjunga och blev därför inte antagen till utbildningen. I stället valde hon juridiken och utexaminerades som förvaltningsnotarie från universitetet i Tammerfors år 1967. Samma år gifte hon sig och paret flyttade till Forssa för att sköta makens mjölkgård. Paret har två barn, döttrarna Hanna- Maija och Heli.
Sommaren 1983 drabbades familjen av en stor tragedi, då ladugården förstördes i en häftig brand. Maken som deltog i släckningsarbetet fick allvarlig osförgiftning och var nära att dö. Gårdens högmjölkande ayrshirebesättning hade fått sätta livet till i branden, och Anttilas beslöt övergå till svin. År 2002 övertogs gården av äldsta dottern Hanna, och Risto och Sirkka-Liisa Anttila byggde sig ett nytt hus i Forssa.
Sirkka-Liisa Anttila invaldes i riksdagen år 1983 från det som då ännu hette centerpartiets lista. Hon har alltså 24 år bakom sig som riksdagsledamot. Ordförande för riksdagens jord- och skogsbruksutskott var hon åren 1991-1995 och återvaldes på posten förra mandatperioden.
1996-1999 var hon medlem av europaparlamentet, och åren 1994-2003 ledde hon centerns kvinnoorganisation.
I sin hemstad Forssa är hon medlem av stadsfullmäktige och sitter som ordförande för samkommunen för hälsovården i Forssaregionen.
Till jord- och skogsbruksminister i Matti Vanhanens (c) andra regering valdes hon efter omröstning där hon vann över motkandidaten Katrin Komi med rösterna 52-24.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab