Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.4.2007 / Landsbygdens Folk
Vårbruket slår rekord i Korsholm
Aldrig tidigare har Lars Wikman i Helsingby, Korsholm, påbörjat vårbruket så tidigt som i år. På måndagen, alltså den 16 april, började han harva. På tisdag eftermiddag sådde han havre.
- Har aldrig varit med om något liknande. 26-27 april har jag börjat någon gång som tidigast. Jag har också pratat med äldre jordbrukare. Ingen kan komma ihåg att man skulle ha börjat så här tidigt.
Wikman är inte den enda som börjat i Helsingby.
- Jag kunde till och med ha börjat tidigare. Här på hemskiftet där marken består av lera och sand har det torkat upp så fort att det bara är att sätta igång. Jag har den inställningen att då marken är klar för sådd så ska man så. Visserligen kan det komma bakslag. Det har man inga garantier för.
Efter de tio hektar havre Wikman sådde på tisdagen blir det en paus i vårbruket. Hur lång pausen blir beror naturligtvis mycket på vädret.
- Resten av mina åkrar torkar normalt upp en vecka senare. Men går det att börja om en vecka där så är det ju tidigt det också.
I Närpes såddes det första vetet på måndagen. Leif Rönnholm säger att han hört om flera som sådde i Närpes på måndagen.
- Det är rekord för Närpes. Också här kunde vi ha börja ännu tidigare. Men vi väntade och lät Laihelaborna komma igång först, säger Rönnholm och syftar på att Laihelabönderna av tradition alltid varit tidigt ute.
Norr om Korsholm torde inte vårbruket ha kommit gång ännu. Tom Brors i Lotlax, Vörå, säger att några kört ut svämgödsel, men att ingen ännu varit ute med harven.
Lotlax anses allmänt vara det ställe i Vörå där man kommer först igång med vårbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab