Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
20.4.2007 / Landsbygdens Folk
Ministrar kritiserade gränsöppning för socker
EU-kommissionens planer att öppna gränserna för socker från ett drygt 80-tal tidigare europeiska kolonier kritiseras häftigt av medlemsländernas jordbruksministrar. Förslaget anses äventyra den redan hårt prövade sockerproduktionen i Europa.
Tullar och kvoter för socker från de tidigare kolonierna i Afrika, Stilla havet och Karibien kommer att fasas ut stegvis fram till år 2015, då importen helt och hållet släpps fri. Detta meddelade handelskommissionär Peter Mandelson för ett par veckor sedan.
Jordbruksministrarna rasar mot initiativet. Vid måndagens möte i Luxemburg beskylldes kommissionen för att utöva hemlighetsmakeri. Delegationerna med Frankrike i spetsen ansåg att kommissionen inte kan tvinga sockerproducenterna att avstå från sina kvoter och samtidigt samtidigt släppa in okalkylerbara mängder från länder utanför EU.
EU gör nya eftergifter till tredje länder fastän den senaste reformen inte ens är avslutad, konstaterade fransmännen och fick stöd i sin kritik av Tyskland, Polen, Belgien, Österrike, Spanien, Irland, Italien, Cypern och Portugal. Endast Sverige och Storbritannien stödde kommissionens planer. Länderna ansåg att EU till och med borde avreglera importen ännu snabbare än avsett.
Det europeiska jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca har också gått ut med kritik mot kommissionens initiativ att utvidga AKS-ländernas marknadstillträde. Organisationerna påminner om att kommissionen har lovat de europeiska jordbrukarna att inte ingå nya handelsavtal som går utanför överenskommelsen i CAP-reformen.
Enligt Copa och Cogeca har de europeiska jordbrukarna förståelse för behovet att minska klyftorna mellan fattiga och rika länder. EU har bidragit till detta med sin sockerreform. Enligt organisationerna är det oacceptabelt att ställa ett förslag som äventyrar reformen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab